V sklopu prireditve Noč na Jezeru se je tudi letos odvilo srečanje podjetnikov in gospodarstvenikov Posočja, povabilo pa sta z veseljem sprejela tudi domači župan Uroš Brežan in župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Gospodarska konferenca na temo»Elektro mobilnosti in trajnostnega mestnega potniškega prometa v povezavi s turizmom« se je začela v dopoldanskih urah v Vodni hiši. Če je na lanskoletni konferenci beseda tekla v smeri zelenega preboja primorskih podjetij, kot so Hidria, Mahle, Robotina, GEN-i, Elektro Primorska, SENG, ter o načrtu pametne specializacije na področju elektro mobilnosti, pa je bila letošnja konferenca usmerjena v izvedbo posameznih pilotnih aktivnosti na podlagi sodelovanja med podjetij, občinami  in njihovimi podpornimi institucijami.

Drugi del srečanja podjetnikov in gospodarstvenikov Posočja je potekal v šotoru v zalivčku ob jezeru. Zbrane je v svojem imenu in imenu bovškega župana pozdravil tolminski župan Uroš Brežan, nato je o elektro mobilnosti spregovoril mag. Klemen Potisek, državni sekretar Ministrstva za infrastrukturo RS.  Kot slavnostna govornica je vse nagovorila mag. Tanja Fajon, poslanka v Evropskem parlamentu.

V zaključevanju uradnega dela je organizator na oder povabil predstavnike gospodarstva in tudi oba župana. Oba sta zatrdila, da je zeleni razvoj in elektro mobilnost za Zgornje Posočje izjemnega pomena, še posebej zaradi velikega vlaganja obeh Občin v razvoj kolesarskega turizma in zato gradnjo kolesarskih poti, s katerimi bodo povezali Vršič in Predel z obalo tako na slovenski kot tudi na italijanski strani.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž pa vidi prihodnost še nekoliko bolj predrzno od drugih, saj je v svojem izvajanju, ob vidnem odobravanju vseh na odru, med drugim dejal:

»Kot veste, smo Bovčani trmasti ljudje in kar si zadamo, tudi izvedemo. Bili smo med prvimi, ki smo postavili polnilnico za električne avtomobile, danes pa želim predlagati smelo, a po mojem mnenju izvedljivo zamisel. Na Bovškem imamo tako poleti, kot tudi pozimi, ko na žičnico vozi ski-bus, veliko avtobusnih prevozov. Letos poleti delujeta kar dve avtobusni liniji, ki povezujeta Bovško s Kranjsko Goro, in sicer ena preko Vršiča, druga pa preko Predela. Zakaj ne bi razmišljali o tem, da bi uvedli prevoze z električnimi avtobusi? Verjamem, da je to prihodnost in naša skupna priložnost, zato moramo o tem govoriti in se zavzemati, da to čim prej tudi izpeljemo.«

Zagotovo bi morala takim zamislim stati ob strani v prvi vrsti država, ki ji je ena od prioritet zeleni, petzvezdični turizem, tak razvoj pa bo v tudi v naslednjih finančnih perspektivah zagotovo podpirala tudi EU.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC