Z Občino Bovec pobratena Občina Prijedor, praznuje svoj praznik 16. maja, vse od pobratenja pa se predstavniki njuni predstavniki udeležujejo praznikov obeh Občin. Ob Dnevu mesta Prijedor se tamkajšnjega uličnega teka vsako leto udeležijo tudi tekačice in tekači Tekaškega društva Bovec, kjer v močni konkurenci dosegajo tudi najvišje uvrstitve.

Letos so se praznika ob Dnevu mesta Prijedor udeležili župan Občine Bovec Valter Mlekuž, vodja občinske uprave Katarina Ostan, odgovoren za odnose z javnostmi Milan Štulc ter predstavnica Zavoda Sončni Kanin Martina Zalar, in Robert Trampuž, ki je tudi častni meščan mesta Prijedor.

Ob prihodu v Prijedor se je delegacija Občine Bovec najprej srečala z direktorjem Zavoda za zaposlovanje Prijedor, saj je nezaposlenost v Prijedorju zelo velika, pri nas pa bi potrebovali gostinsko osebje, še posebej kuharske smeri. Obeti so dobri, čeprav je tudi v Prijedorju kuharski poklic zelo cenjen in je brezposelnih dobrih kuharjev relativno malo.

Še istega dne so si Bovčani ogledali zaključek teka po ulicah Prijedorja, nato pa še večerni koncert ob prazniku Prijedorja, ki se ga je udeležilo okoli 6000 pretežno mladih poslušalcev. Neformalno sta se župana Bovca in Prijedorja srečala že na koncertu, formalno pa naslednji dan.

Uradni sprejem vseh delegacij pobratenih in prijateljskih Občin se je tudi letos odvil v županovi sejni sobi, bovško delegacijo pa je župan Občine Prijedor  Milenko Đaković sprejel kot prvo. Po uradnem sprejemu vseh delegacij je pred občinsko stavbo potekal kratek kulturni program z otroki, ki so v znak miru pod nebo tudi letos spustili balončke z mirovnimi sporočili. Pri delitvi priložnostnih darilc otrokom sta letos sodelovala tudi bovški župan Valter Mlekuž in vodja občinske uprave Katarina Ostan.

Poklonili so se in položili vence pred spomenikoma žrtvam zadnje domovinske vojne in padlim partizanom pri osvoboditvi mesta Prijedor 16. maja 1942. Nato je sledila slavnostna akademija s podelitvijo občinskih priznanj, proslavljanje pa se je zaključilo s slovesnim kosilom, kjer je domači župan Milenko Đaković ponovno pozdravil 570 zbranih gostov in se vsem zahvalil za ohranjanje in krepitev prijateljstva. To je bila tudi priložnost za klepet med udeleženci, župan Občine Bovec Valter Mlekuž pa je z veseljem poklepetal z dolgoletnim županom Občine Prijedor Markom Pavićem, predhodnikom sedanjega župana, srečal pa se je tudi z veleposlanico RS v BIH Zorico Bukinac, predsednico Slovenskega društva Lipa Prijedor Alenko Udoč in drugimi.

Predstavniki Občine Prijedor so se ponovno izkazali za odličnega gostitelja, seveda pa so z veseljem sprejeli povabilo na praznik Občine Bovec.

Zapisal: MILAN ŠTULC