Osrednji dogodek Občine Bovec ob Dnevu upora proti okupatorju je bil v mali dvorani Kulturnega doma Bovec, začel pa se je s harmonikarjema Renejem Zorkom in Maticem Černuto s skladbo Počivaj jezero v tihoti.

Proslavo je organiziralo Kulturno Društvo Golobar v sodelovanju z Občino Bovec. Odgovorni organizator je bil predsednik KUD Golobar Mitja Cuder, ki je v uvodu tudi predstavil namen prireditve in kulturni program, ki so ga stkali skupaj z učenci OŠ Bovec in srednješolkama. Med drugim je Cuder dejal, da je to pravzaprav obuditev spomina treh življenjskih vrednot:

»Upora, tovarištva in svobode, ki niso zgolj vrednote OF, temveč tudi bistvo slovenskega naroda in države. Ohranja spomin na OF slovenskega naroda, osrednjo odporniško organizacijo Slovencev v drugi svetovni vojni,« je poudaril Cuder.

Slavnostni govornik je bil Matija Mlekuž iz Kal Koritnice, ki se je kot živa priča krvavemu dogodku spominjal tistega tragičnega usodnega dneva bitke na Golobarju. Predvsem pa nečloveškega ravnanja s padlimi na Golobarju, ki so jih fašisti na okruten način privlekli na Kal Koritnico in jih razkazovali domačinom. Matija je bil kot najstnik tako kot drugi sovaščani prisiljen gledati te grozote.

Po kulturnem programu, ki se je prepletal z recitacijami in pesmimi in ga je več kot 100 udeležencev prireditve navdušeno pozdravljalo z aplavzi, so za pozdrav na oder povabili tudi župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, ki se je tudi sam spomnil golobarskih žrtev, na katere spomin ne sme nikoli zbledeti. Ob pohvalah organizatorju in nastopajočim je vse povabil še na tradicionalni pohod na planino Golobar, kjer se je naslednji dan odvila spominska slovesnost ob 75-letnici bitke na Golobarju.

 

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: IRIS STRES