V soboto je ob spomeniku padlim na planini Golobar potekala spominska slovesnost ob 75. obletnici bitke na Golobarju. Organizator pohoda in spominske slovesnosti je bila tudi letos Lovska družina Čezsoča, udeležilo pa se je več kot 80 udeležencev.

Prireditev je vodil Iztok Kenda iz LD Čezsoča, za ubrano pesem je poskrbel Moški pevski zbor Golobar Bovec pod vodstvom umetniškega vodje Danila Durjave, ki letos praznuje 90. rojstni dan. Slavnostni govornik je bil Rok Uršič, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tolmin, za blagoslov je poskrbel bovški kaplan mag. Bogdan Vidmar, žalni venec pa sta pred spomenik postavila člana LD Čezsoča.

Ob ustanavljanju Gradnikove brigade na planini Golobar so 26. aprila 1943 italijanski vojaki obkolili zbrane partizane, in v navzkrižnem ognju je padlo 43 mladih partizanov. Njihova trupla so na okruten način prenesli do vasi Kal-Koritnica, jih na kraju, kjer danes stoji spomenik, naložili na kamione in prepeljali do Bovca, kjer so jih na tukajšnjem pokopališču pokopali v skupni grobnici.

Vsako leto se slovesnosti udeleži tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki vedno znova poudarja, kako pomembna sta mir in svoboda in kako pomembno je ohranjati življenje v sožitju, v katerem danes živimo. Takratni dogodki nam morajo biti v spomin in opomin, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo, hkrati pa si nihče ne sme jemati pravice, da bi jih izkoriščal v politične namene.

V organizaciji KUD GOLOBAR je letos trojico, ki so se vsa leta, dokler so še zmogli, udeleževali pohodov, letos pa se ob 75. obletnici ne bi mogli pokloniti pred spomenikom žrtvam, na planino Golobar prepeljal helikopter privatne družbe, stroške prevoza pa so krili organizatorji in sponzorji.

Foto: UDELEŽENCI POHODA