Sončni Kanin se je tudi tokrat izkazal kot odličen pripravljavec prog in organizator tekem, za poseben pridih pa so poskrbeli domači smučarski asi, še posebej Matej Bradaškja, ki je na tekmi Red Bull Samo Gas kraljeval na najvišji stopnički.

Smučarski spektakel, kakršnega v teh koncih Slovenije še ni bilo, je na kaninsko smučišče privabil 125 izzivalcev našega olimpijca Filipa Flisarja, več kot 1000 smučarjev pa je ob izjemni smuki na skoraj 8 metrov debeli snežni odeji  lahko uživalo tudi ob izjemnih predstavah udeležencev ekshibicijske tekme Red Bull Samo Gas. Organizatorji Red Bull, Javni zavod Sončni Kanin in letošnji slovenski olimpijec v smučarskem krosu Filip Flisar  so zagotovili izjemno dobro organiziran spektakel, zaslužene pohvale pa prihajajo z vseh strani.

Za Bovško in seveda smučišče Kanin pa je bila najpomembnejša finalna tekma, saj je bil zmagovalec bovški ekstremni smučar Matej Bradaškja, ki je pred leti svoje vrhunsko znanje že pokazal na uveljavljenih free ride tekmah na Kaninu. Tudi drugo mesto je pripadlo domačinu, in sicer Kevinu Bergincu, sicer bolj poznanem po gorskem kolesarjenju, na tretjo stopničko pa je stopil Martin Kuhar. Sledila sta Jure Bokal in nato naš olimpijecFilip Flisar, ki so se mu najvišje stopničke izmaknile zaradi padca. Za Primorske novice je ob koncu izjavil: “To je bila super dirka, ki jo moramo ponoviti drugo leto. Upam, da bo postala tradicionalna. Kljub hudi borbi, od vrha do dna, ni bilo resnih poškodb. Moje modrice so pravzaprav še najhujša reč. Matej je po moje zmagal pričakovano.”

Tekmo si je seveda ogledal tudi bovški župan Valter Mlekuž, ki je ponosen na čisto vse, ki so tekmo pripravili, še posebej pa na domačine, ki so na tekmi pokazali, iz kakšnega testa so narejeni:

»To je bil zares izvrsten spektakel, ki si ga je bilo vredno ogledati. Brez zadržkov lahko zatrdim, da je edinstvenost dogodka pričaralo kaninsko smučišče, ki mu daleč naokoli ni para in seveda odlična organizacija tekme.Zato pohvale in zahvale vsem organizatorjem, v prvi vrsti pa Sončnemu Kaninu, saj so zaposleni dokazali, da so vešči priprave tudi najzahtevnejše proge za smučarski kros.  Iskrene čestitke tudi vsem tekmovalcem, pa naj mi drugi ne zamerijo, če posebej pohvalim naše domačine. Še posebej Mateja Bradaškja za prvo in Kevina Berginca za drugo mesto, saj je na tekmi z olimpijcem to res velik dosežek! Zelo pa me veseli iskrena zavzetost in pripravljenost Filipa Flisarja, da bi prihodnje leto ponovili dogodek,« je po tekmi navdušeno povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Mlekuž se je na ta dan skupaj z v.d. direktorja Sončnega Kanina Marjanom Skorniškom srečal tudi z direktorjem smučarskih centrov Trbiž in V Žlebeh (SellaNevea) Alessandrom Spalivierijem, ki je prav tako izrazil navdušenje nad organizacijo tekme. Povedal pa je tudi, da imajo na italijanski strani smučišča Kanin-SellaNevea dovolj snega, da bodo lahko obratovali do 25. aprila, kot je v njihovem načrtu. Pogovori pa potekajo tudi v smeri, da bi

med prvomajskimi prazniki vendarle tudi oni pognali Funifor in sedežnico Gilberti ter tako omogočili smuko tudi na zgornjem delu italijanskega smučišča.

Na slovenski strani Kanina bo še ena zanimiva tekma že to nedeljo, 15. aprila, saj Smučarski klub Kanin, Občina Bovec in Elan pripravljajo Bovški pokal v veleslalomu. Kakovost snega je letos odlična, zato bo vijuganje na naravnem snegu, na najvišjem visokogorskem smučišču v Sloveniji s pogledom na morje, mogoče še vsaj do 6. maja. Ob dovolj velikem zanimanju pa v Sončnem Kaninu načrtujejo vse do poletja tudi obratovanje ob koncih tedna, saj bo snega zanesljivo dovolj.

Več o sami tekmi lahko preberete TUKAJ.

Zapisal: MILAN ŠTULC

FOTO: ARHIV SONČNI KANIN in FB RED BULL