V organizaciji Smučarskega društva Kanin in pomoči Občine Bovec se je 23. EMAVS 2018 odvil na smučišču Kanin. Udeleženci so bili obdarjeni z izjemnim vremenom, debelo snežno odejo in nasploh prekrasnim dnevom.

Na 23. EMAVS je prišlo letos 62 starosvetnih smučarjev, seveda pa je imel vsak še vsaj enega spremljevalca ali spremljevalko. V jutranjih urah so se najprej zbrali pred Kulturnim domom Bovec, zopet je zadonela pesem Godbe na pihala Gorje pri Bledu, ki že vrsto let spremlja starosvetne smučarje, vsak je dobil tradicionalno startno številko v obliki pirha. Sledili so pozdravi dobrodošlice. V imenu glavnega pokrovitelja prireditve Občine Bovec je vse najprej pozdravil župan Valter Mlekuž:

»Ne bom vas utrujal z dolgim nagovorom, zato vas samo lepo pozdravljam in vam želim prisrčno dobrodošlico v Bovcu. Pojdimo raje tja, kjer se vrhovi kaninskega pogorja dotikajo neba, kjer nas bo v svoje nedrje sprejela skoraj osem metrov debela snežna odeja. Z vami bom odšel tudi na smučišče pod Prestreljenik, ker želim skupaj z vami doživeti ta prekrasni dan v veseli družbi starosvetnih smučarjev. Zahvaljujem se organizatorjem in jim čestitam, da že 23 let skrbijo za organizacijo,in da je na velikonočni ponedeljek v Bovcu in na kaninskem smučišču vedno pestro. Kanin je naš simbol. Svojo dolino imamo zelo radi in verjamem, da jo imate radi tudi vi, kar dokazujete s tem, da se redno vračate k nam. Verjamem, da boste iz naših krajev zopet odnesli lepe spomine. Iskrena hvala, da ste prišli, želim vam veliko veselja in seveda že zdaj kličem k ponovnemu srečanju prihodnje leto.«

Zbrane sta pozdravila še v.d. direktorja Sončnega Kanina Marijan Skornišek, ki je dejal, da so za letos poskrbeli za obilico sonca in snega, predvsem pa, da jim je ob teh presežkih snega kljub vsemu uspelo v kratkem času urediti proge tako za ta dogodek kot za smuko, in pa poslanec v DZ RS Danijel Krivec, ki je dejal, da dobri ljudje prinesejo tudi lepo vreme, kar je seveda vam starosvetnim smučarjem nadvse uspelo:

»Hvaležni moramo biti tudi organizatorjem dogodka, ki se vsa ta leta trudijo pripraviti kar se da dobro prireditev in vložijo v to ogromno dela in prostega časa. Čestitke in aplavz predvsem njim, pa tudi vam, ki se vsa ta leta udeležujete tega srečanja in s tem ohranjate tradicijo.«

Starosvetni smučarji so se nato peš podali skozi center Bovca do A postaje krožnokabinske žičnice in z njo pod Prestreljenik. Odlično pripravljena tekmaje navduševala tako udeležence, ki so vsak na svoj način in v svojem stilu starosvetne opreme in oprave tekmovali v veleslalomski tekmi, kot tudi publiko, ki je z zanimanjem spremljala dogajanje in glasno navijala.

Ves čas je dogajanje spremljal tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, med obiskovalci pa smo opazili tudi dva častna občana Občine Bovec, Danila Durjavo, ki bo letos dopolnil 90 let starosti, in Danijela Krivca. Po kaninskih progah je vijugala tudi poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon, ogledala pa si je tudi starosvetno dogajanje.

Po slalomski tekmi so sledili še atraktivni skoki, na odlično pripravljeni skakalnici pa so bili nekateri skoki vredni vsega občudovanja. Predvsem skok domačina Reneja Zorka. Dodano vrednost dogajanju je s svojimi hudomušnimi komentarji dodal glavni komentator Boris Zorko.

Podelitev je potekalana prostem, pravzaprav na strehi restavracije Prestreljenik, ob izjemno toplem, sončnem dnevu, je bilo to tudi nekako samoumevno. Vzdušje je bilo vseskozi na vrhuncu, krasno izdelane medalje pa je podeljeval tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Lahko bi zapisali tudi uvrstitve, vendar se bomo temu izognili, saj smo mnenja, da so bili zmagovalci vsi, ki so prišli na EMAVS 2018. Morda le nekaj podatkov, in sicer da so bili med 62 udeleženci s 14 starosvetnimi smučarji najštevilčnejši Rovtarji in da iz njihovih vrst prihajajo tudi najmlajša udeleženka letošnjega srečanja Živa Dolenc (2012) in najmlajši in najstarejši udeleženec David Čemažar (2011) in Niko Kordež (1939), najstarejša udeleženka pa je bila Marinka Kavar (1950) iz skupine Ta lesen.

Pa naj tudi ob koncu EMAVS-a 2018 do prihodnjega leta velja smučarski pozdrav SMUK-SMUK-SMUK!

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC