Dan slovenske kulture v Kanalski dolini so letos pripravili v Beneški palači v Naborjetu, tudi tokrat pa so bili organizatorji SKS Planika, in Združenje Don Mario Cernet in Glasbena matica – šola Tomaž Holmar v Kanalski dolini.

Prijeten kulturni program, ki se je začel s slovensko himno, v izvedbi zborčka osnovnošolskih otrok, so stkali učenci krajevnih osnovnih šol, obiskovalci izbirnih tečajev slovenščine pri SKS Planika ter gojenci Glasbene matice, za odličen zaključek večera pa je poskrbel kvintet bratov Smrtnik z avstrijske Koroške.

Letos pa je bilo v prepolni veliki dvorani Beneške palače tudi veliko vidnejših predstavnikov slovenskih organizacij v zamejstvu, med njimi Igor Gabrovec, podpredsednik Deželnega sveta FJK, Ksenija Dobrila, predsednica paritetnega odbora, Valter Bandelj, deželni predsednik Sveta slovenskih organizacij, Rudi Pavšič, deželni predsednik Slovenske kulturnogospodarske zveze in drugi, dogodka pa se je kot edini župan iz Slovenije udeležil župan Občine Bovec Valter Mlekuž, za kar se mu je Rudi Bartaloth, predsednik Slovenskega Kulturnega središča Planika, v pozdravnem nagovoru posebej iskreno zahvalil in poudaril, da jim taka podpora pomeni zelo veliko.

Polna dvorana udeležencev, lahko bi rekli Večera slovenske kulture, je tako lahko uživala ob slovenski besedi, pesmih in melodijah.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je bil seveda nadvse vesel, da je s svojo udeležbo tako razveselil organizatorje prireditve, hkrati pa  kar nekoliko razočaran, da se na povabilo ni odzvalo več njegovih kolegov.

»Ta večer me vedno posebej prevzame in ga doživim na poseben način. Ta zagnanost Slovencev v zamejstvu, še posebej učiteljev, ki zatoda otroke naučijo ne le petja slovenskih pesmi in igranja instrumentov, temveč s tem tudi ali predvsem negovanja slovenske besede, namenijo tudi veliko svojega prostega časa, ta zagnanost mi res pogreje srce. Še posebej me seveda prevzamejo nastopi najmlajših, s katerimi se bo slovenska beseda obdržala tudi v prihodnje. Iskrene čestitke vsem za prekrasen večer, izražam pa tudi vso svojo podporo pobudi, da se sistemsko uredi vprašanje poučevanja slovenščine tudi v Kanalski dolini. Kot je v nagovoru dejal Rudi Bartaloth, zakonodaja to že omogoča, treba jo je le spoštovati in upoštevati. Res upam, da bodo italijanske oblasti zmogle toliko razuma in bodo sprevidele, dajeziki in narečja ne ogrožajo, temveč bogatijo vsako državo posebej in s tem Evropo. Območje Kanalske doline pa je kljub svoji geografski majhnosti poseben evropski biser, saj na tem območju živijo ob italijanskem še slovenski, furlanski in nemški jezik,« je po prireditvi povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC