Sinoči je na Trbižu potekala podelitev priznanja in naziva Atleta leta 2017, ki se ga je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Občini Bovec in Trbiž namreč odlično sodelujeta na več področjih, njegove udeležbe pa se je iskreno razveselil predvsem župan Občine Trbiž Renzo Zanette.

Zamejski Slovenec Roman Benet s Trbiža in Italijanka Nives Meroi iz Bergama sta naziv »Atleta Leta 2017« prejela za njun izjemen podvig, ki doslej ni uspel še nikomur na svetu. Lani sta namreč alpinistain zakonca osvojila in preplezala še zadnjega od 14-ih osemtisočakov. Osemtisočaki, ki sta jih osvojila, so: Anapurna (2017), Makalu (2016), Kangčendzenga (2014), Manaslu (2008), Mount Everest (2007), Dhaulagiri (2006), K2 (2006), Lhotse (2004), Gasherbrum 1 (2003), Gasherbrum 2 (2003), Broad Peak (2003), ChoOyu (2003), ShishaPangma (1999) in Nanga Parbat (1998). Vse vrhove sta osvojila brez dodatnega kisika, višinskih nosačev šerp in fiksnih vrvi.

Posebno priznanje Občine Trbiž jima je predal tudi župan Občine Trbiž Renzo Zanette, ki se je v pozdravih za udeležbo na podelitvi posebej pozdravil kolega Valterja Mlekuža in ob tem dejal, da Občini Trbiž in Bovec zgledno sodelujeta na več področjih, tudi s snovanjem nekaterih športno- turističnih projektov, predvsem pa je pomembno medsebojno prijateljstvo. Tako, kot je to nepogrešljivo tudi za dosego tako pomembnih ciljev, kot je osvojitev najvišjih gorskih vrhov.

Nives Meroi je prejela še posebno priznanje “Fair Play” 2018, in sicer za izjemno tovariško odločitev na enem od prvih naskokov na osemtisočaka. Njen soplezalec Roman Benet zaradi izjemne slabosti, kar se je šele kasneje izkazalo za znak zahrbtne bolezni, s katero se je Roman nato boril za življenje ali smrt, tik pod vrhom ni več mogel nadaljevati vzpona. Čeprav je nagovarjal Nives, naj sama doseže vrh, ki je bil res na dosegu roke, se je ona odločila ostati ob njem in se skupaj z njim spustila v bazni tabor.

Za vse njune dosežke jima je iskreno čestital tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC