Med 19. in 22. februarjem je na območju Bovca in okolice potekala sterilizacija potepuških mačk, ki za Občino sicer predstavlja v celem letu kar zajeten znesek. Sterilizacija  je nujna zaradi preprečitve večanja populacije potepuških mačk, predvsem pa zaradi preprečevanja širjenja nekaterih bolezni.

Med najpogostejše bolezni mačk štejemo mačji AIDS – FIV, mačjo kugo in mačji prehlad. Po veljavni slovenski zakonodaji morajo imeti Občine sklenjeno pogodbo z enim izmed zavetišč, Občina Bovec ima to pogodbo sklenjeno z zavetiščemJoHanca, ki deluje pod okriljem Veterinarske ambulante Tolmin.

Prostoživeče ali potepuške mačkepoznamo v vseh urbanih okoljih, saj se povsod najdejo ljudje, ki za mačke skrbijo, drugim pa so te, še posebej, ko govorimo o velikem prirastku, odveč in se jih želijo znebiti. Dejstvo je, da je razmnoževanje mačk danes velik problem, ki postaja celo vedno večji. Pri nas je nenadzorovano kotenje mačjih mladičev težava, ki pa se jo da delno omejiti tako, da ljudje poskrbijo za svoje ljubljenčke skastrirajo oziroma sterilizirajo.

Mačka ima lahko prvo leglo takoj, ko doseže spolno zrelost oziroma nekako pri 5 mesecih starosti, gonitev pa traja povprečno 7 dni. Če v tem času pride do oploditve, se gonitev prekine, sicer pa se lahko ponovi že po nekaj dneh. Brejost mačke traja povprečno 67 dni, na leto pa ima pri nas 1-2 krat letno. Mladičev je v leglu lahko od 1 do 8, vendar se število giblje med 4-5.

Za nadzor populacije potepuških mačk je ključno, da ljudje poskrbijo za kastracijo in sterilizacijo svojih živali. Gre za kirurška posega, in sicer pri sterilizaciji samici odstranijo jajčnike, pri samcu pa govorimo o kastraciji oziroma o posegu, ko samcu odstranijo moške spolne žleze-moda. Poleg preprečevanja razmnoževanja ti posegi vplivajo tudi na socialno vedenje mačk, zmanjša pa se tudi tveganje za nekatere bolezni.

Število potepuških mačk na Bovškem kaže na to, da je neodgovornih lastnikov tudi na Bovškem očitno veliko, kar pa seveda ne pomeni nujno, da so to prav domačini. Tokratna sterilizacija potepuških mačk na območju Bovca in okolice je bila zelo uspešna tudi zaradi sodelovanja gospe Mire Mlekuž, ki tudi sicer veliko svojega prostega časa nameni pomoči zapuščenim živalim.

Največ, že prvega dne 5, so jih ulovili in sterilizirali na območju Mahle in okolice, v Čezsoči, v vasi Plužna in na Bregu pa skupaj 6.Drugega dne so jih na istem območju ulovili in sterilizirali še tri, naŽagi pa štiri. Med njimi je bila ena obolela za mačjim AIDS-on, zato so izvedli evtanazijo. V naslednjih dveh dnevih so še po eno mačko ulovili in sterilizirali na območju Čezsoče, skupaj torej 18 mačk.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: internet