Včera je v Bovec prispelo 19 osnovnošolskih učencev iz Pulja, ki bodo ves teden bivali na Bovškem in uživali v zimskih radostih. Sprejela in pozdravila sta jih ravnatelj OŠ Bovec Iztok Kenda in župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

V učilnici za likovni pouk na OŠ Bovec je bilo nadvse veselo, udeleženci prve skupine v sistemu izmenjave osnovnošolskih otrok med Občinama Bovec in Pulj pa živahno razposajeni, vendar v času sprejema zelo olikani.

Prvi jih je pozdravil ravnatelj OŠ Bovec Iztok Kenda, jim zaželel dobrodošlico in jim predstavil okvirni program tega tedna. Izkazalo se je, da otroci, to so učenci četrtega in petega razreda OŠ v Pulju, razumejo kar veliko povedanega v slovenščini, za prevod najtežjih povedi pa je pomagala njihova učiteljica. Obljubil jim je popoldansko kepanje in sprehod po novozapadlem snegu, jutrišnje pustovanje, ogled doline Trenta in muzeja v Trenti, organizirano smučanje v Logu pod Mangartom za začetek, pa tudi smuko na Kaninu,če se bodo naučili dovolj smučarskih veščin. Koliko smučarskega znanja so osvojili pa bodo dokazovali na pravi smučarski tekmi.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž jih je ob topli dobrodošlici spomnil na povod za to sodelovanje med Občinama Bovec in Pulj, in čeprav je bila to žalostna smrtna nesreča padalke Marine iz Pulja, so se ob tem stkala nova prijateljstva. Med njimi tudi med županoma obeh Občin Borisom Miletičem in Valterjem Mlekužem.

»Takoj sva se zedinila, da moramo prijateljevanje poglobiti in ga nadgraditi z nekim sodelovanjem. Enotna sva si bila tudi v tem, da za začetek pripravimo izmenjavo otrok iz obeh občin in vi ste prva skupina, ki je kot plod tega dogovora prišla k nam v Bovec. Poleti pa bodo k vam prišli bovški otroci. Prepričan sem, da se boste med nami lepo počutili in se boste pri nas nadvse zabavali. Obljubim pa, da vas bom prišel obiskat tudi v Log pod Mangartom,« je med drugim povedal Mlekuž.

Puljski otroci bodo bivali pri nekaterih družinah učencev bovške OŠ, kar jim bo nudilo bolj pristno druženje in celodnevni stik z domačini.

Zapisal in foto: MIAN ŠTULC