Enajsti festival filmov o športu in naravi v Bovcu s 26 filmi in zanimivimi gosti je prvič napolnil veliko dvorano Kulturnega doma Bovec. Občinstvo je za najboljša filma izglasovalo popotovanje smučarjev in deskarjev z avtobusom po Balkanu ter grenlandsko prečenje Podgornika in Kostelića.

Glavni pokrovitelj BOFF-a (Bovec Outdoor Film Festivala) je že vrsto let Občina Bovec. Ko mu je pred leti grozila ukinitev, se je za ohranitev festivala posebej zavzel župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Ob tem, da za vsakoletno izvedbo BOFF-a Občina zagotavlja brezplačni najem prostorov v Stergulčevi hiši in Kulturnem domu Bovec, namenja tudi proračunska sredstva. V letu 2016 neposredno 6000€, za 11. Bovec Outdoor Film Festival pa je Občina Bovec namenska sredstva za izvedbo namenila preko Javnega zavoda Turizem Dolina Soče.

Letos so najboljše filme izjemoma izbirali brez strokovne žirije, po izbiri obiskovalcev pa je naziv najboljšega tujega filma na festivalu osvojil francoski film In Gora. Izmed štirih domačih filmov je največ glasov zbral Proti horizontu – Grenlandija.

Obiskovalci so že v četrtek napolnili veliko dvorano Stergulčeve hiše in prisluhnili predavanjem alpinista in slikarja Danila Cedilnika – Dena, švicarskega ilustratorja in smučarja Simona Charrièra in smučarskega avanturista Aljaža Verdeva. Prireditelji so bili v petek že kar zadovoljni z obiskom projekcij v veliki dvorani Ite Rine Kulturnega doma Bovec, ki sta jih zaključila dva filma z odprav avstrijskega alpinista Davida Lama in pogovor z njim ter domači Zadnji ledeni lovci Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja.

Sobotni obisk pa je bil rekorden v enajstletni zgodovini festivala, saj so obiskovalci v sklopu, ki ga je zaključila projekcija filma Proti horizontu – Grenlandija in pogovor z akterjema, avtorjem filma Mihom Podgornikom in pobudnikom odprave Ivico Kostelićem, dvorano napolnili do roba.

»Projekcijo si je ogledalo približno 450 gledalcev. V dveh dneh so si gledalci skupno ogledali 26 filmov. Navdušeni smo nad obiskom! To je potrditev našega izbora filmov in gostov, pa seveda tudi enajstletnega vztrajanja. Svoje je dodal tudi dober termin, saj se je festival tokrat iztekel na soboto, dan pred silvestrovanjem, Bovec pa je poln tudi zaradi dobre smuke na Kaninu. Za prihodnje si želimo okrepiti organizacijsko ekipo, saj nas festival prerašča, zato vabimo k sodelovanju vse z zamislimi in strastjo do priprave takšnih dogodkov,« je povedal direktor festivala Jan Maček.

Več lahko preberete TUKAJ  http://boff.si/novice/11_boff_zaklju%C4%8Den

pripravil: MILAN ŠTULC

foto: ARHIV BOFF