Bovški skavti so danes obiskali župana Občine Bovec Valterja Mlekuža in mu po tradiciji prinesli betlehemsko luč miru.

Prijazen pozdrav in plamenček miru, še pred predajo betlehemske luči županu pa sta skavtinji prebrali letošnjo iskrenoskavtsko poslanico.

Po predaji betlehemske luči miru se je župan Valter Mlekuž skupaj s tajnico Uprave Občine Bovec Katarino Ostan prepustil sproščenemu pogovoru. Skavti so se županu in Občini zahvalili za vso podporo, tudi finančno, hkrati pa se pridušali, da skušajo biti po svojih najboljših močeh aktivni na čim več področjih in s tem pripomoči k uspešnosti občine.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž se jim je zahvalil za obisk in luč miru:

»Lahko smo veseli, da živimo na območju, kjer še vedno vlada mir. Preveč je namreč ljudi, ki danes nimajo take sreče, kot jo imamo mi. Naj bo ta luč miru, ki ste jo prinesli, spodbuda k temu, da bomo lahko še dolgo živeli v miru in blagostanju in da bi mir nekoč lahko zavladal po vsem svetu. Ob tem se vam želim zahvaliti tudi za aktivno vključevanje v razne aktivnosti v naši občini, in vas pohvaliti, saj ste zares prizadevni in uspešni.«

Skupaj so se dotaknili tudi dejstva, da luč miru prižgejo in pošljejo v svet prav na nemirnem območju Betlehema, zato ima plamenček te luči, ki ponazarja luč in svetlobo, še posebno močno sporočilnost.

ZAČETKI IN ZGODOVINA AKCIJE

Projekt Luč miru iz Betlehema se je začel leta 1985 na Avstrijski televiziji ORF natančneje v njenem studiu v Linzu. V oddaji »Licht insDunkel« (Luč v temi), namenjeni invalidnim otrokom in otrokom s posebnimi potrebami, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen LMB. Leta 1986 so akcijo prevzeli avstrijski skavti, saj so želeli projekt preko skavtskih organizacij razširiti po celem svetu. Projekt je danes prisoten že v tridesetih državah Evrope in sveta. Pobudniki akcije si najverjetneje niso mislili, da se bo akcija tako hitro razširila.

Vsako leto plamen prižge otrok, ki se je tisto leto še posebej izkazal. V Betlehem prižge plamen Luči miru iz Betlehema skupaj s palestinskimi skavti. Plamenček nato prinesejo v Avstrijo, kjer priredijo sprejem. Ta vsako leto poteka v drugi cerkvi na Dunaju. Tam so prisotni predstavniki katoliške, evangeličanske in pravoslavne vere ter skavtske delegacije z vsega sveta. Od tam ponesejo skavtske delegacije plamen in sporočilo miru v svoje države, kjer priredijo različne sprejeme. Želja organizatorjev je, da bi plamen LMB na božični večer gorel v čim več domovih.

Plamen LMB je v Slovenijo prvič pripotoval leta 1991 v geslom Mir je čas brez vojne. Takrat so s projektom začeli predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS), leta 1996 smo se jim pridružili predstavniki Zveze tabornikov Slovenije, nacionalne skavtske organizacije. V kasnejših letih se je pridružila še Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS)ter Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO). Oblikoval se je značilen logotip akcije in nastala je himna LMB. Vsako leto spremlja LMB tudi geslo. Delegacija se skupaj z izbranim nosilcem odpravi na Dunaj po LMB. Iz Dunaja plamen LMB prinesejo v Slovenijo, kjer ga sprejmejo na nacionalnem in regijskih sprejemih.LMB ima tudi sporočilo dobrodelnosti. Zbrani prostovoljni prispevki projekta LMB pa gredo vsako leto v dobrodelne namene različnim nevladnim organizacijam in ustanovam po Sloveniji.

Več o skavtski organizaciji lahko PREBERETE TUKAJ

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Zapis o začetkih projekta so pripravili bovški skavti.