V Kulturnem domu Bovec so v polni dvorani jamarji predstavili svoje dosežke v preteklosti oziroma vse o ​uspehih in aktualnih raziskavah, ki ciljajo še globlje in dlje, saj je odkrivanje novega v podzemlju največji izziv za vsakega jamarja.

Raziskave na Kaninu in okoliških gorah potekajo že ​vse ​od šestdesetih let prejšn​j​ega stoletja. ​Že več kot desetletje​​ na gori poteka ​nekaj ​vsakoletnih ​raziskovalnih taborov ter ​mnogo krajših raziskovalnih akcij, na katerih jamarji​ in jamarke​ prodirajo ​vse globlje ​v nedrj​a​ gore, meter za metrom. ​Skozi leta je bilo o​d​kritih mnogo zanimivih jam​ in preseženih mnogo rekordov​. Leto 2017 ​je bilo še posebno uspešno, saj je jamarjem uspelo prodreti globlje od 1000 m kar v treh jamah. To je dosežek svetovnega merila, ki mu le malokateri visokogorski kras lahko konkurira. Zato ne čudi, da so predstavitev jamarskih raziskav na Kaninu v letu 2017 poimenovali KANINSKO PODZEMLJE-LETO PRESEŽKOV.

Dogodka se je v imenu Občine Bovec udeležila tajnica Katarina Ostan, ki je izrazila zadovoljstvo, da se je dogodka udeležilo tako veliko število udeležencev in pohvalila delo jamarjev tako na raziskovalnem kot tudi reševalnem področju. Seveda še posebno za dosežke v letu 2017 saj so ti v slovenskem jamarstvu, kaninsko pogorje pa pri tem prednjači, primerljivi z največjimi uspehi gorskih vzponov na »streho sveta«.

Predstavitev so pripravili in omogočili KUD Golobar-Zgodovinska sekcija, Občina Bovec, Jamarska zveza Slovenije, Jamarska reševalna služba Slovenije in Društvo za raziskovanje jam Ljubljana.

Zapisal: MILAN ŠTULC