Ob prazniku sv. Barbare, zaščitnice rudarjev, ki goduje 4. decembra, sveto mašo darujejo v kapeli v samem rudniku, kakšen kilometer globoko v hribu.

Že vrsto let se izpred rabeljske cerkve sprevodu podajajo najprej na pokopališče k skupinski grobnici padlih avstrijskih vojakov v prvi svetovni vojni, kjer se s komemoracijo spomnijo umrlih. Tako sta se danes na izhodiščni točki že zgodaj zjutraj pozdravila kolega župana Občin Tarčento in Bovec Renzo Zanette in Valter Mlekuž, prvič pa se je dogodka v vlogi tajnice Občine Bovec udeležila Katarina Ostan.

Po komemoraciji je sledila sveta maša v rudniku. Med udeleženci je bilo tudi letos kar nekaj prebivalcev z Bovškega, tudi člani Društva 13 13.

Med mašo so v treh jezikih prebrali tudi rudarsko molitev k sveti Barbari. V slovenščini jo je prebral Peter Mlekuž iz Loga pod Mangartom.

Po maši v rudniku je sledilo prav tako tradicionalno polaganje spominskega venca pred pomnikom rabeljskim rudarjem, ki stoji pred vhodom v ta del rudnika. Zadonela je sirena, na način kot takrat, ko je opozarjala na miniranje v rudniku. Spominu na rudarje sta se poklonila trbiški župan Renzo Zanette in bovški župan Valter Mlekuž, ki sta se v svojih nagovorih spomnila na čase, ko je zaradi rudnika Rabelj gospodarsko in po številu prebivalcev dobesedno blestel.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž se je zahvalil za povabilo in pohvalil organizatorje za ohranjanje tradicije:

»Danes smo se na Rabeljskem pokopališču zopet spomnili grozot prve svetovne vojne, in zopet se sprašujemo, zakaj je bilo treba pretrpeti toliko gorja. Zato je naše sporočilo še enkrat sporočilo miru! Rudarji, ki so delali v tem rudniku, niso poznali sovraštva; družilo jih je tovarištvo in pristno prijateljstvo. Ta rudnik je bil tudi za bovške rudarje in njihove družine izjemnega pomena, saj jim je pomenil preživetje. Žal so nekateri izmed njih v njem pustili tudi svoja življenja. Sam se ob prazniku svete Barbare že vrsto let udeležujem sete maše v rudniku in se je bom zagotovo udeleževal tudi v prihodnje, vam pa se zahvaljujem, da ohranjate spomin na vse rudarje!«

Sledilo je tradicionalno druženje v večnamenski dvorani ob jašku, po katerem so se nekoč v globine spuščali rabeljski rudarji.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

 

 

 

 

.