V soboto, 11. 11. 2017, je organizacijski odbor za proslavo pri Krnskem jezeru s pomočjo društev in podpornikov ter številnih planincev izvedel že 18. pohod »Krn – pohod spomina 1918-2017« in proslavo v počastitev obletnice konca prve svetovne vojne.

Letošnji pohod je bil posvečen stoletnici bitke pri Kobaridu ter konca Soške fronte ter za počastitev spomina padlih ter umrlih vojakov triletnega vojskovanja od Rombona do Devina.

Pohoda in spominske slovesnosti ob Krnskem jezeru so se udeležili Andreja Katič, ministrica za obrambo, Danijel Krivec, poslanec v DZ RS in predsednik organizacijskega odbora,Valter Mlekuž, župan Občine Bovec, diplomatski predstavniki drugih držav, člani Društva 13 13, pripadniki slovenske vojske, člani Društva gorske reševalne službe Bovec, ki so skrbeli tudi za varnost, člani planinskih društev, veteranskih organizacij, Združenja vojaških gornikov Slovenije, predstavniki društev drugih držav, člani organizacijskega odbora in številni drugi pohodniki.

Poslanec v Državnem zboru in predsednik organizacijskega odbora prireditve Danijel Krivec se je v pozdravnem nagovoru vsem zahvalil, da se je pohoda kljub snegu udeležilo tako veliko število pohodnikov, ter posebej ministrici, da je prepoznala pomembnost dogodka in si je kljub številnim drugim obveznostim vzela čas ter s svojo udeležbo pomembno počastila dogodek. Izpostavil je sporočilnost nesmiselnosti krutih dogodkov izpred 100 let ter ponovne nevarnosti v današnjega časa, ko se svet spreminja in sooča z novimi oblikami nasilja: »Zdi se da celo mir in vojna ne pomenita tistega kar sta nekoč. Nemogoče je povleči trdne tradicionalne meje med vojno in mirom. Nove oblike sodobnega terorizma pomenijo novo varnostno grožnjo večjih razsežnosti tudi v družbah in državah, ki jih imamo za mirne in varne. Nam pa ni vseeno ali bo vojna ali mir. Hočemo mir. Trajen mir.«

Tudi slavnostna govornica ministrica Andreja Katič je v svojem nagovoru med drugim zatrdila, da žal tudi danes ne moremo govoriti o globalnem miru:

»Danes, po 100 letih, na dan, ko obeležujemo 99. obletnico konca prve svetovne vojne, je globalni mir žal še vedno nedosežen cilj. In je mednarodna politična agenda. Je cilj, za katerega si prizadeva tudi naša država – samostojna in suverena Republika Slovenija. Ki mu sledi Slovenska vojska,« je povedala ministrica za obrambo Andreja Katič in spomnila, da pripadnice in pripadniki Slovenske vojske že 20 let sodelujejo v mednarodnih operacijah in misijah na kriznih žariščih po svetu. S tem po ministričinih besedah dajejo dragocen prispevek k vzpostavljanju in ohranjanju svetovnega miru.
Vojna je neizmerno zlo je nadaljevala ministrica Andreja Katič in sklenila: »V njej ni zmagoslavja. Samo neizmerna izguba. Nemoč in večkrat tudi neodločnost ter politična nepovezanost mednarodne skupnosti še vedno omogočata, da je zaradi vojn, sovraštva in nesoglasij vsak dan na tisoče novih nesrečnih ljudi. Medsebojno razumevanje in mir sta tako veliki, težko dosegljivi, a žal tudi nadvse ranljivi vrednoti. Vrednoti, ki ju je treba negovati. Iskreno upam, tako osebno kot ministrica za obrambo Republike Slovenije, da so nas krute vojne s številnimi žrtvami in bridkimi posledicami naučile, da je vredno in hkrati nujno morebitna nesoglasja reševati z dialogom in dobro voljo. In da se je treba vedno, znova in znova zoperstavljati sovraštvu.«

Prižgali so ogenj miru, vsem umrlim in padlim paso se poklonili tudi s prižigom bakel. Po zaključku prireditve ob jezeru so se udeleženci poklonili še padlim madžarskim vojakom ob spomeniku v neposredni bližini Doma pri Krnskih jezerih. Tam so venec k spomeniku Madžarski križ položili tudi ministrica za obrambo Andreja Katič ter župan Občine Bovec Valter Mlekuž in član Društva 13 13 Miloš Domevšček.

V kulturnem programu so nastopili pevci z Bovškega, povezovalec in recitator Janko Stušek, harmonikar Matic Černuta in seveda trobilni kvintet orkestra slovenske vojske.

POSNETEK GOVORA MINISTRICE ZA OBRAMBO ANDREJE KATIČ

 

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: PETER ČERNUTA, ROBERT KOKOŠIN