S septembrom lahko »naša« ortodontka končno nudi specialistično zdravljenje zobnih in čeljustnih nepravilnosti na napotnico za otroke in mladostnike tudi doma v Bovcu, v koncesijski zobni  ordinaciji Dentalnega centra dr. Lah Kravanja.

V petek so se za namen uradne predaje izvajanja programa v Zdravstveni postaji Bovec zbrali župan Občine Bovec Valter Mlekuž,  vodja zobozdravstva ZD Tolmin Alenka Kojić Uršič, dr.dent.med., ter izvajalka specialističnega zobozdravstvenega programa Sanda Lah Kravanja, dr.dent.med., specialistka ortodontije. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž ni mogel skriti iskrenega zadovoljstva:

»Z velikim veseljem lahko ugotovim, da smo uspešno izpeljali naša skupna dolgoletna prizadevanja za realizacijo pobude, ki jo je dala ortodontka Sanda Lah Kravanja, dr.dent.med., in sicer da omogočimo specialistično zdravljenje  zobnih in čeljustnih nepravilnosti  na napotnico za otroke in mladostnike tudi doma v Bovcu. Z ministrstvom za zdravje RS in ZD Tolmin sem za dosego tega cilja veliko komuniciral tudi sam. Ko prihajajo ministrice in ministri v Bovec, mi vedno govorijo, v kakšnih lepih krajih živimo, da smo v raju in si lepšega ne moremo želeti. To sicer drži, ampak nihče od njih pa ne pomisli, da ima prebivalec Bovca, kaj šele Trente, do bolnišnične usluge več kot uro vožnje. Prav tako je bilo tudi z ortodontsko ambulanto, ko se je ortodontka iz Bovca vozila na delo v Tolmin in Novo Gorico, z napotnico pa so se morali tja voziti tudi pacienti. Ponosen sem, da nam je uspelo približati otrokom in staršem ortodonta na napotnico v Bovec, saj jim bo prihranjenih kar nekaj kilometrov poti, časa in stroškov, povezanih s tem. Še posebno ob dejstvu, da so javne prevozne linije zelo redke. Vesel sem, da lahko znanje, opremo in voljo za delo koristimo doma. Vsem, ki so nam pri tem pomagali, se iskreno zahvaljujem in ortodontski ekipi želim uspešno delo v prenovljeni ordinaciji.« je ob obisku v Zdravstveni postaji Bovec povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Vodja zobozdravstva v ZD Tolmin otroška zobozdravnica Alenka Kojić Uršić je dodala: »Otrokom in staršem bo ortodontsko zdravljenje sedaj zelo približano. Vsem skupaj bo prihranjenih veliko poti, saj so se do sedaj srečevali v ordinaciji v šolskem centru v Tolminu, kamor so se morali vsi pripeljati vsaj 40 km v eno smer po isti poti; tako ortodontka kot tudi starši z otroki. Dodaten delček programa, ki smo ga pridobili, zadošča za en dan v tednu, za izvajalke pa pomeni dodatno obremenitev. Trenutno še poteka urejanje čakalnih vrst in informacijska podpora, vendar vpisovanje za prve preglede že poteka.«

Ortodontka Sanda Lah Kravanja je navdušena spomnila prvih pobud in povedala: »Zelo sem vesela, da nam je po dolgih letih prizadevanj uspelo doseči nov cilj za otroke, starše in domači kraj. Ob lanskem praznovanju 20 letnice delovanja Dentalnega centra dr. Lah Kravanja sem tudi javno izrazila pobudo Ortodonta za otroke na napotnico tudi v Bovec, vsaj za en dan v tednu in za nami je res intenzivno leto angažiranja na vseh nivojih. Nisem še pozabila dolga tri leta vsakodnevne vožnje iz Bovca v Ljubljano in nazaj na specializacijo v UKC Ljubljana, ki sem jo zaključila že leta 2011. Od takrat sem lahko v Bovcu zdravila le samoplačnike, končno pa bom lahko svoje znanje ponudila na napotnico; čaka nas veliko novega, a lepega dela z otroki. Ordinacija bo delovala ob petkih, tako da bo ugodno tudi za tiste, ki se zaradi šolanja le za vikend vrnejo domov. Vsem skupaj bo prihranjenih veliko poti. Za samo delo je bila obnovljena že obstoječa koncesijska ordinacija, saj potrebujemo dodatni prostor za materiale, instrumentarij, modeloteko in zdravstveno dokumentacijo. Trenutno poteka usklajevanje obstoječih  čakalnih vrst, vendar že sprejemamo tudi nove  vpise. Pričakujemo predvsem napotitve v Zgornjem Posočju, otroke z bovškega, kobariškega in tolminskega območja. Otroci potrebujejo napotnico izdano od zobozdravnika, saj gre za napotitev na specialistični nivo. Napotnica se lahko izda takoj, ko je prepoznana potreba po ortodontskem zdravljenju.  Za nadaljnje postopke in vodenje čakalnih knjig pa smo dolžni spoštovati predpise in pravila ZZZS, ki je plačnik specialistične obravnave. Upam, da bo tudi sistem E-zdravje, v katerega je vpet ZD Tolmin, dobro deloval tudi na najbolj oddaljenem delovišču v Posočju. Zelo se veselim petkov z otroki v domačem kraju.«

Ortodontska ambulanta deluje ob petkih, v Zdravstveni postaji Bovec, Kot 85, 1. nadstropje. V delovnem času po urniku so dosegljivi na GSM 031 746 710. Več informacij najdete na spletnem mestu ZD Tolmin.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC