Delavci Sončnega Kanina so uspešno zaključili projekt gradnje prve družinske zavarovane poti (Ferate) v Sloveniji, ki poteka preko strme stene na Prestreljeniku, in sicer od Sedla vse do Prestreljeniškega okna v skupni dolžini 750 metrov.

Bovška turistična ponudba je tako še bogatejša, prvo družinsko zavarovano pot (ferato) v Sloveniji  pa so pod Prestreljenikom odprli danes, v soboto, 8. julija in je primerna tudi za otroke nad 10 let starosti. Vstopno mesto je tik nad Sedlom na 2283 metrih nadmorske višine in se dvigne do 2391 metrov nad morjem. Ob vsakem koraku uporabnika spremlja čudovit razgled na Bovško dolino, pogled pa seže vse do Triglava na eni in do Jadranskega morja na drugi strani. Pot je dobro varovana in opredeljena s stopnjo težavnosti A (lahko). Čas trajanja je 2 uri z začetkom na Sedlu in zaključkom na D postaji žičnice Kanin. Kljub težavnosti A so za samostojen obisk ferate potrebne predhodne izkušnje. Projektant je Franci Hosnar v sodelovanju z Damjanom Sovdatom.

Pri uporabi poti je nujna uporaba varovalne opreme, in sicer čelade, alpinističnega pasu, samovarovalnega kompleta in rokavic. Za izposojo je na voljo v restavraciji Prestreljenik , cena je 10 evrov na opremo, organizirajo pa tudi vodene oglede. Za vse informacije in prijavo so na voljo v Sončnem Kaninu.

FERATA PRESTRELJENIK

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: METKA BELINGAR