Ob praznovanju 20. obletnice Dentalnega centra Dr. Lah Kravanja Bovec je bila predstavljena tudi pobuda o zagotovitvi ortodontskega zdravljenja na zavarovanje vsaj en dan v tednu tudi v Bovcu.

Dentalni center dr. Lah Kravanja iz Bovca letos obeležuje 20. obletnico delovanja. Praznovanje so pred dnevi obeležili s slovesnostjo v Stergulčevi hiši v Bovcu, ki so se ga med drugimi vabljenimi gosti udeležili tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, njegovi predhodniki Robert Trampuž, Danijel Krivec in Siniša Germovšek ter župan sosednje občine Kobarid Robert Kavčič, Krivec pa seveda tudi kot poslanec v Državnem zboru.

V kulturnih utrinkih sta goste navdušili sopranistka zdravnica Sanja Zupančič, dr.med in študentka Konservatorija za glasbo v Ljubljani, klavirsko spremljavo pa je izvedla pianistka Nena Rion, diplomantka Kraljevega konservatorija v Bruslju, Prešernova nagrajenka Akademije za glasbo in študentka v razredu profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak.

Vložek zasebne zobozdravnice v javno zdravstveno infrastrukturo v občini je bil v vseh 20 letih delovanja velik, v prihodnje pa si v Dentalnem centru najbolj želijo, da bi lahko otrokom in mladostnikom v svojih prostorih in v domačem kraju nudili tudi ortodontsko zdravljenje na napotnico, torej krito s strani zavarovalnice, vsaj en dan v tednu. Za ortodontsko koncesijo in delež programa si prizadevajo že dolgo časa. Kljub podpori županov občin Bovec in Kobarid Ministrstvo za zdravje še ni podprlo prizadevanj Dentalnega centra dr. Lah Kravanja. Ortodontko dr. Sando Lah Kravanja mladi pacienti in starši lahko z napotnico obiščejo le v Tolminu ali v Šempetru pri Novi Gorici, kjer do nadaljnjega ponovno nadomešča odsotnega ortodonta.

»Zelo pomembno je, da imajo tudi v manjših in odročnih krajih prebivalci dostopno zobozdravstveno oskrbo, saj se je za vsako stvar potrebno peljati daleč. Za starše bi to pomenilo velik prihranek pri stroških poti, času in odsotnosti iz službe. S tem bi zelo pripomogli k približanju dostopnosti specialističnega zdravljenja, saj zaradi rasti in razvoja ortodontsko zdravljenje lahko traja več let. V Bovcu bi uporabili že obstoječo infrastrukturo in kadre, vendar večjo oviro predstavlja pridobitev koncesije za ortodontijo s strani Ministrstva za zdravje, ki je osnova za pridobitev dodatnega programa s strani zdravstvene zavarovalnice. Naša prošnja Ministrstvu za zdravje je skromna, prosimo le za dovoljenje in program za en dan v tednu. Vendar kljub podpori županov in ZZS že kar dolgo časa čakamo na obravnavo pobude.  Zelo si želimo, da bi bila uspešna, saj je namenjena otrokom in mladostnikom, ki zaradi šolanja  zelo hitro zapuščajo naš domači kraj,« je v svojem uvodnem nagovoru med predstavitvijo 20 letne poslovne poti med drugim povedala Sanda Lah Kravanja, dr.dent.med, spec.zobne in čeljustne ortopedije.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je v svojem nagovoru pohvalil pogumno odločitev Aleksandra Kravanje in Sande Lah Kravanja, da sta se pred 20 leti, ko je bilo na področju zdravstva zasebno zobozdravstvo še v povojih, odločila za odprtje zasebne ambulante na podeželju, v Bovcu:

»Lahko vama samo čestitam za pogumen začetek in vztrajnost, saj vem, da so bile skušnjave, da bi ordinacijo preselila v večji center, zelo velike. V Bovcu smo ponosni, da imamo tako kvalitetno zobozdravstveno oskrbo, seveda pa se pridružujem vaši pobudi in prizadevanjem, da bi lahko otrokom in mladostnikom v našem domačem kraju vsaj en dan v tednu nudili tudi ortodontsko zdravljenje na napotnico. Na mojo pomoč, kolikor je pač v moji moči, lahko vedno računate! Ob željah, da bi pobuda čim prej naletela na plodna tla, želim Dentalnemu centru dr. Lah Kravanja še veliko uspehov tudi v naslednjih letih,« je še poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Svojo pomoč pri zagovarjanju pobude na državni ravni je v nagovoru ob čestitkah obljubil tudi poslanec v DZ RS Danijel Krivec.

Vsem, ki so v 20 letih kakorkoli pomagali pri nastajanju in ohranitvi Dentalnega centra v Bovcu, v prvi vrsti pa vsem zaposlenim v Dentalnem centru, sta se Aleksander in Sanda zahvalila s posebnimi zahvalami in belo vrtnico. Posebno ganljiva je bila zahvala Aleksandrovima staršema Lojzetu in Mariji Kravanja, ki sta mladima nadobudnežema v njuni hiši omogočila ureditev poslovnih prostorov v zasebno zobozdravstveno ordinacijo še v časih, ki so veljali za pionirske v razvoju zdravstvenih dejavnosti z zasebnim kapitalom.

Po slavnostnem delu in zdravici v veliki dvorani je v avli Stergulčeve hiše sledilo prijetno druženje ob dobrotah iz Doline Soče.

IZJAVA ZA JAVNOST
Zapisal: MILAN ŠTULC
Foto: DANIJEL ŽAGAR