Včeraj so se predstavniki Promoturizma v Bovcu sestali s predstavniki Občine Bovec ter nadaljevali pogovore za uskladitev aktivnosti na čezmejno povezanem smučišču Kanin.

Občino Bovec so zastopali župan Občine Bovec Valter Mlekuž, podžupan Davor Gašperčič, predsednik komisije za oživitev smučišča Kanin Danijel Krivec in direktor LTO Bovec Janko Humar.

Z italijanske strani se je pogovorov udeležil tudi župan Občine Kluže Fabrizio Fuccaro, Agencijo Promoturismo FJK pa so zastopali generalni direktor Marco Tullio Petrangelo, direktor smučarskih centrov Trbiž in V Žlebeh (Sella Nevea) Alessandro Spalivieri, vodja marketinga in promocije in ter direktor smučarskega centra Piancavallo Enzo Sima ter vodja informatike, zadolžen za sisteme Skidata ing. Iacopo Mestroni ter vodja finančne službe.

Najprej so si ogledali opravljena dela na krožnokabinski žičnici, gosti, povečini prvič v Bovcu, pa so se seznanili z zanimivostmi Bovškega in si med drugim ogledali »zipline« v Krnici. Z navdušenjem so poslušali obrazložitev o gospodarskih in turističnih dejavnostih Bovškega, čisto vsi pa so bili presenečeni nad pestrostjo turistične ponudbe. Obisk se je nadaljeval v sejni sobi Občine Bovec, kjer so se nadaljevala usklajevanja za pravočasno pripravo sistema povezave smučišč na obeh straneh Kanina, ki so se v začetku tega meseca začela v Klužah (Chiusaforte).

Ob koncu sestanka so bila stališča že zelo blizu končnega dogovora, do katerega bo prišlo predvidoma do konca septembra. V teku je tudi dogovarjanje za sestanek na politični ravni, v čim krajšem času pa naj bi se sestali predstavniki Ministrstva za gospodarstvo oziroma direktorata za turizem RS in predstavniki vlade Furlanije julijske krajine. Koordinator na slovenski strani je poslanec v DZ RS Danijel Krivec, ki se je med drugim že pogovarjal tudi z nekaterimi predstavniki  slovenske manjšine v najvišjih državnih organih Italije. Ti pogovori bodo seveda šli v smeri izpeljave skupnega projekta izgradnje konkurenčnega smučarskega centra Kanin v prihodnjih letih.

Pomembno sporočilo dosedanjih srečanj je zagotovo skupno zavedanje, da je perspektiva obeh smučišč samo v povezanem sistemu in da je dolgoročni razvoj smučarskega centra Kanin-Canin v interesu obeh smučišč oziroma lastnikov, pravzaprav države Slovenije in Dežele FJK.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC