Med šestimi prejemniki nagrade Prešernovega sklada je letos tudi skladatelj Ambrož Čopi.

Na osrednji proslavi ob Prešernovem dnevu, slovenskem prazniku kulture in državnem prazniku, je skladatelj Ambrož Čopi prejel visoko nagrado slovenskega kulturnega sveta. Za Čopija podeljevalci pravijo, da ni veliko slovenskih skladateljev, ki se lahko pohvalijo s tako obsežnim, raznolikim in prepričljivim vokalnim opusom.

»Ambrož Čopi, skladatelj, dirigent, glasbeni pedagog in neutrudni organizator s svojo ustvarjalnostjo navdušuje številne izvajalce ter poslušalce po Evropi in drugih celinah, z umetniško strastjo in predanostjo glasbi pa navdihuje mlade glasbenike ter jih z nalezljivo vnemo spodbuja h kreativnemu delu. S svojo zagnano vsestransko dejavnostjo je postal ena največjih avtoritet na področju slovenske zborovske glasbe. Številne izvedbe domačih in tujih zborov dokazujejo, da sodi Ambrož Čopi med najvidnejše slovenske skladatelje vokalne glasbe,« je v utemeljitvi nagrade zapisala Lea Hedžet.

»Ambrož Čopi tudi ob podelitvi tako visoke nagrade ni pozabil svojih korenin ter v video predstavitvi, predvajani ob podelitvi, v prvi vrsti poudaril, da je svojo umetniško pot začel v Bovcu in da je ponosen na to, da je lahko uspel kljub temu, da prihaja s podeželja. Ambrožu seveda v prvi vrsti čestitam za tako visoko priznanje, hkrati pa se mu zahvaljujem za vse, kar je doslej naredil predvsem za Bovško in tudi na kulturnem področju tako bogato ponesel ime Bovca v svet,« ob tej priložnosti sporoča Ambrožu Čopiju župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki bo Čopija ob prvem njegovem obisku v Bovcu sprejel v svoji pisarni.

Obsežnejšo utemeljitev nagrade lahko preberete TUKAJ.

Pripravil: MILAN ŠTULC