Tekaško društvo Bovec je v gostišču Vančar v Čezsoči pripravilo tradicionalno prireditev Atletski večer, na katerem so razglasili tudi atleta in atletinjo leta 2015.

S spremljajočim kulturnim programom, ki sta ga izvedla člana Tekaškega društva Bovec, sta nastopajoča ne le kulturno popestrila sicer športno naravnan večer, temveč sta s svojim izvrstnim nastopom pokazala tudi, da je moč s trdim delom uspešno združiti šolske obveznosti, tek in še druge interesne dejavnosti.

Predsednik Tekaškega društva Bovec Vasja Vitez je s fotografskim prikazom prisotne popeljal skozi uspehe minulega leta, sledila pa je zaprisega najmlajših članov, ki so v društvo pristopili na novo. Z velikim ponosom so izrekli zaprisego, z njo pa na svojevrsten način obljubili spoštovati športna načela, ki jih goji društvo.

Vasja Vitez se je srčno zahvalil tudi vsem pokroviteljem, brez katerih bi društvo težko delovalo, na prvem mestu pa se je zahvali Občini Bovec, ki Tekaško društvo Bovec podpira že vsa leta njihovega obstoja, in županu Občine Bovec Valterju Mlekužu, ki je tudi osebno podprl zamisel o organizaciji Bovec maratona ter ga povabil k besedi.

Takole je povedal župan Valter Mlekuž:
»Vsako leto, ko se poslavlja ena generacija, mi je žal, ker vem, da so neizbrušeni biseri, ki bi prav gotovo lahko krojili sam vrh svetovnega atletskega sveta. Veseli pa, da za njimi prihajajo mladi upi, vedno polni presenečenj. Spopadajo se z novimi izzivi in vedno znova nosijo ime Bovškega po vsej Sloveniji in tudi izven naših meja. Veliko nas je, ki nočemo zapustiti Bovškega. Ponosni smo na Bovško! In tudi vi vedno in povsod ponosno poveste, da ste Bovčani. In to me še posebno veseli.«

Vse je seznanil, da je o bovškem maratonu seznanil tudi Občinski svet, ki je Bovec maraton podprl, in razkril, da je nekoč tudi sam tekel na bovškem maratonu. Ob tem se je spomnil besed nekega tekača, ki je traso takrat slikovito opisal z besedami, da četudi bi želel barvito narisati tako progo, mu ne bi uspelo prikazati realnih lepot te doline.Zaključil pa je z besedami: »Vem, da je organizator tudi letos pripravil tako progo, da bomo vsi mi ponosni nanjo in bodo tekači uživali ob naši smaragdni lepotici.«

Prvič je bil na Atletskem večeru prisoten pred dnevi novoizvoljeni predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, ki je v uvodu povedal, da se na bovškem med atleti odlično počuti, da se ni pripeljal le v eno od najlepših dolin v Sloveniji, temveč je danes dobil tudi potrditev zagotovil, da so v Tekaškem društvu Bovec odlično organizirani:

»Atletska zveza Slovenije je velika organizacija, vodil jo bom v letu 2016. Ne dvomim, da bomo zadeve pripeljali na višji nivo. Povsod po Sloveniji so odlični sodelavci, zato menim, da le dosedanje vodenje ni bilo pravo. Sebe pri novem vodenju vidim le kot prvega med enakimi in bom ta vlak poskušal dirigirati tako, da bomo skupaj prišli tja, kamor si želimo.« Organizatorjem je iskreno čestital za odločitev za organizacijo maratona, dotaknil pa se je tudi bližajočih se olimpijskih iger v Riu: »Vsi v Atletski zvezi, še posebej atleti, si želimo in pričakujemo z nekim entuziazmom ta novi preskok in novo energijo. Tako dobre atlete in atletinje imamo, med mladimi vre želja po uspehu, da se sploh ne bojim, in vem, da bodo prišli tudi rezultati. Ta šport je res najbolj globalen, saj pri atletiki tekmujemo v konkurenci vsega sveta. Zato so naša pričakovanja včasih morda res visoka, vem pa, da se s trdim delom pride zelo daleč. Talent je samo osnova, trdo delo pa je pika na i. Zato, otroci, trdo delajte in prepričam sem, da boste stali na stopničkah.

Vse je s preprostimi, a učinkovitimi besedami pozdravil tudi ambasador Bovec maratona, gorski tekač Rok Bratina, atlet svetovnega kova, ki je prestopil v Tekaško društvo Bovec:
»V Tekaško društvo Bovec sem prestopil iz razloga, ker je to društvo najbolje organizirano tekaško društvo v Sloveniji. Res je. Lahko bi se odločil za kakšen drug slovenski klub, a sem izbral Tekaško društvo Bovec. In ja, ime Bovca bom v najlepši luči s ponosom ponesel po Sloveniji, Evropi in vsem svetu. Nadvse pozdravljam tudi Bovec maraton, saj je tek v tem naravnem okolju popolnoma nekaj drugega, kot tek po ulicah, med stavbami in po asfaltu, obkrožen z betonom. Tu se teče ob naši lepotici Soči, kjer v naravnem okolju med gorami pozabiš na trpljenje in preprosto uživaš.«

Čisto na koncu uradnega dela so razglasili atletinjo in atleta leta 2015.

Atletinja leta 12015 je postala BARBI MELIHEN, atlet leta 2015 pa TOBI GABERŠČEK.
Plaketo in žlahtno vrtnico sta jima podelila predsednik AZS Roman Dobnikar in župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Večer se je nadaljeval v prijetnem druženju.ž

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC