dr. Vasja Klavora

Dr. Vasja Klavora je bil rojen 29. januarja 1936 v Ljubljani. OŠ je obiskoval v Valjevu v Srbiji, kamor je bila družina izgnana med drugo svetovno vojno. Nižjo gimnazijo je obiskoval v Tolminu, višjo pa v Kranju. Maturiral je leta 1954. Leta 1960 je zaključil študij na Medicinski fakulteti. Po zaključenem služenju vojaškega roka se je zaposlil na Kirurškem oddelku Splošne bolnišnice v Šempetru pri Gorici. Pri svojem delu se je največ posvečal kirurškim posegom na gastro-intestinalnem traktu. Leta 1968 je opravil specialistični izpit, 1974 pa je postal glavni na Gastroenterološkem odseku Kirurškega oddelka bolnišnice v Šempetru pri Gorici. V letih 1976-78 je opravljal podiplomski študij in dosegel naziv akademskega specialista z nalogo: Rak želodca v Goriški regiji. Štiri leta je vodil zdravniška društva.
Objavljal je v strokovni literaturi, z referati je sodeloval na strokovnih srečanjih in organiziral nekaj takšnih srečanj. V letih 1969-74 je bil tudi poslanec Zdravstvenega zbora skupščine SRS.
Leta 1991 je pri založbi Lipa izšla njegova prva zgodovinska knjiga Plavi Križ, ki prikazuje prvo svetovno vojno na Bovškem. Sledila so druga dela, ki so isto tematiko obravnavala na drugih področjih Slovenskega ozemlja. Njegova dela so bila prevedena v nemščino, izreden uspeh pa je prevod njegovega in našega Plavega Križa v italijanščino. Lani izdano knjigo Predel 1809, ki opisuje francoske vojne na Slovenskem ozemlju, je posvetil prebivalcem Loga pod Mangrtom v spomin na 17. november 2000. Bralec njegovih del bo takoj opazil, da je tudi ljubiteljski fotograf.

Bolnike z bovškega je dr. Vasja Klavora sprejemal s posebno pozornostjo in njemu lastno toplino. Nesebična je njegova dejavnost v vrstah bovških gorskih reševalcev, kjer se ga spominjajo kot odličnega predavatelja. Bil je med ustanovitelji in nekaj časa predsednik Zgodovinske sekcije Bovec. Vsa leta se v prostem času zelo rad vrača v Bovec. Sodeloval je in še sodeluje tudi v drugih društvih in organizacijah. Za njegov velik prispevek Bovški mu občina Bovec podeljuje naziv Častni občan občine Bovec.

OBČINA BOVEC
Trg golobarskih žrtev 8
5230 Bovec


telefon: 05 / 38 41 901
fax: 05 / 38 41 915
obcina.info@bovec.si

Pomembne povezave

Bovec

Kulturni dom Bovec

 

Trdnjava Kluže