Konec avgusta sta se župan Občine Bovec Valter Mlekuž in puljski župan Boris Miletič sestala v Pulju in na delovnem srečanju zasnovala prve oblike sodelovanja obeh mest, začenši z izmenjavo učencev z Bovškega in Pulja.

Prvi naslednji korak je bovški župan storil danes, ko se je z ravnateljem OŠ Bovec Iztokom Kendo in mag. prof. telesne vzgoje na OŠ Bovec Petrom Vitezom pogovarjal o realnih možnostih izvedbe izmenjave. Oba sta bila navdušena nad županovo zamislijo oziroma dogovorom obeh županov, skupaj pa so na današnjem sestanku že prišli do konkretnih zamisli.

»Princip izmenjave temelji na tem, da naši učenci bivajo v Pulju v poletnem času, Puljski pa pri nas v zimskem. Ker želimo z izmenjavo začeti čim prej, bomo poskušali pripraviti vse, da bi lahko že to zimo gostili prvo skupino učencev iz Pulja,« je vidno zadovoljen po koncu sestanka povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Po osnovni zamisli bi puljske učence namestili v Logu pod Mangartom, kjer jim bo na voljo primerno smučišče za začetnike, sankanje, tek na smučeh in druge zimske radosti, zato bodo predstavniki OŠ Bovec poskrbeli za logistiko in način izvedbe ter seveda ustrezno mentorstvo. O tem, kdo bo koordinator v Pulju, se bodo dogovorili konec tega tedna, ko se bodo predstavniki Občine Pulj, med njimi bo tudi direktor uprave Občine Pulj, udeležili Bovec  maratona.

»Sam sem navdušen nad zamislijo oziroma odločitvijo obeh županov, saj so tovrstne izmenjave izjemnega pomena. Seveda bo treba podrobnosti in pogoje za udeležbo konkretno še določiti, že zdaj pa smo odločeni, da bo šlo za izmenjavo učencev nižjih razredov,« pa je ob koncu sestanka dejal ravnatelj OŠ Bovec Iztok Kenda.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC