V pobratenem Tarčentu so letos že devetič pripravili Dneve bavarskega piva, ki ga vsako leto pripravita pobrateni Občini Tarčento in Občina Unterföhring iz Nemčije, k sodelovanju pa povabijo tudi pobrateni Občini Bovec in Arnoldstein iz Avstrije.

Letošnje otvoritvene slovesnosti se je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž s sodelavcem, predstavnikov Arnoldsteina ni bilo, kot vedno pa se je ta začela pred farno cerkvijo na rimskem trgu, od koder smo v spremstvu godbe na pihala iz Unterföhringa krenili po ulicah Tarčenta do prireditvenega prostora. Tam sta župana Tarčenta in Unterföhringa Mauro Steccati in Andreas Kemmelmeyer natančno ob 12.00, tako kot na Oktoberfestu, zabila pipi v soda prijateljstva.

Vsi trije župani: Mauro Steccati, Andreas Kemmelmeyer in Valter Mlekuž, so nato nazdravili letošnji prireditvi prijateljstva in s tem uradno odprli Dneve bavarskega piva v Tarčentu. Sledili so pozdravni nagovori, kot gostitelj pa je najprej pozdravil župan Tarčenta Mauro Steccati, ki je poudaril pomembno dejstvo, da se župani in občinske uprave menjajo, sodelovanje med občinami pa se nadaljuje in s tem vedno bolj krepi. »To je pravo sporočilo evropskosti,« je dejal. Župan Občine Unterföhring Andreas Kemmelmeyer je izrazil veselje, da se lahko s pravim bavarskim pivom zopet predstavi v Tarčentu, predvsem pa se je razveselil novih poznanstev z obema županoma. Ker bo prihodnje leto 10. tovrstna prireditev, je oba kolega župana povabil najprej v Unterföhring.

V svojih pozdravnih besedah je župan Občine Bovec Valter Mlekuž ob zahvali aktualnemu županu Steccatijuza povabilo, izrekel spoštovanje tudi do njegovih predhodnikov, na otvoritveni slovesnosti sta bila prisotna Lucio Tollisin Celio Cossa, ter poudaril pomen takih srečanj:

» V tem današnjem ponorelem svetu in ob stanju duha, ki danes vlada v njem, je prav trdno prijateljstvo tisto, ki krepi evropsko idejo in dela to Evropo boljšo. Na tem majhnem prostoru dokazujemo, da je lahko naše sodelovanje na vseh ravneh uspešno, take priložnosti, kot je današnja, pa samo krepijo naše prijateljske vezi in sklepajo nova prijateljstva,« je dejal Valter Mlekuž in požel močan aplavz vseh prisotnih.

Izmenjali so si priložnostna darilca in ob vrčku Bavarskega in prijetnem kramljanju nadaljevali druženje.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC