V Mlekarni Planika Kobarid obeležujejo 60. obletnico obstoja, kar so obeležili z današnjo slovesnostjo, na kateri je bil slavnostni govornik minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Slovesnosti so se udeležili tudi poslanec v DZ RS Danijel Krivec, veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent Robert Hartley, predsednika gospodarske in kmetijske zbornice in predstavniki drugih institucij, župan Občine Kobarid Robert Kavčič in župani sosednjih občin, aktivni in nekdanji zaposleni in drugi gosti.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je direktorici Anki Lipušček Miklavič iskreno čestital za dosedanje uspehe in ji zaželel, da bi to zgodbo o uspehu skupaj s sodelavci v naslednjih letih lahko še nadgradila.

»Mlekarna Planika Kobarid je že v preteklosti tako kot danes pomemben delež mleka pridobivala tudi na tako imenovani farmi Bogata v Bovcu, zdaj pa snujejo nove projekte, s katerimi bodo ob prenovi farme tam prostore uredili tudi za ogled obiskovalcev. Prepričan sem, da bo za marsikoga to zanimiva izkušnja. Za naše območje je seveda Mlekarna Planika velikega pomena, zato sem vesel, da se tako kakovostno razvija in postavlja ne le na domače, temveč tudi na svetovno tržišče, s tem pa postaja tudi neposredni promotor te naše prelepe doline,« je ob slovesnosti povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Mlekarna Planika tudi sedaj odkupuje in predeluje izključno samo slovensko mleko, ki je pridelano na hribovitih območjih občin Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica in Cerkno. Posebno pozornost posvečajo svežemu, pasteriziranemu nehomogeniziranemu mleku, saj ima to mleko specifičen poln okus.

Mlekarna Planika je ob začetku dela leta 1957 začela predvsem s sirarstvom: »Med temi siri, ki so jih izdelovali v naši mlekarni iz oddanega mleka na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin, so že tedaj izdelovali Tolminca, na katerega smo še danes zelo ponosni. Danes stremimo k predelavi vedno novih, tudi inovativnih mlečnih izdelkov, kar del našo mlekarno za posebno. Poleg tega želi naša mlekarna slediti enemu in edinemu cilju, zaradi katerega je bila pred 60 leti tudi ustanovljena, in to je odkupiti vse mleko, ki je pridelano v tej dolini,« je na današnji slovesnosti še povedala Anka Lipušček Miklavič

Mlekarna Planika danes zaposluje 68 delavcev, tudi z Bovškega. Od okrog 100 pridelovalcev bodo letos odkupili okrog devet milijonov litrov mleka.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC