Letošnji Pohod spomina bo imel še posebno zgodovinsko težo, saj bo organiziran ob 100. obletnici konca Soške fronte. Za organizacijo letošnjega pohoda spomina se je danes v Bovcu sestal organizacijski odbor.

V svoji pisarni ga je gostil župan Občine Bovec Valter Mlekuž, skupaj pa so se odločili, da bo tradicionalna prireditev tudi letos planinski pohod s kulturnim programom in slavnostnim nagovorom ob Krnskem jezeru. Čeprav je na načelni ravni letos organizator Fundacija poti miru v Posočju, so si prisotni razdelili naloge, funkcijo vodje organizacije celotne prireditve pa je (v telefonskem razgovoru) z veseljem sprejel Danijel Krivec.

Tako Fundacija kot Občina Bovec sta že potrdili delno sofinanciranje prireditve, organizacijski odbor pa pričakuje, da bodo enako storile vsaj še sosednje Občine. Letos ponovno pričakujejo udeležbo več atašejev in drugih visokih predstavnikov posameznih držav, župan Občine Bovec pa si za slavnostno govornico želi ministrico za obrambo RS:

» Zaradi okrogle obletnice in posebnega, globokega spominskega pomena letošnjega pohoda oziroma prireditve pri Krnskem jezeru si želim, da bi bila letos slavnostna govornica ministrica za obrambo RS Andreja Katič.

Ob zadnjem obisku Bovškega je absolutno pripravljenost za to izrazila tudi sama, v upanju, da se na njenem natrpanem urniku le ne bi pojavilo kaj neodložljivega. Trenutno se o tem še dogovarjamo in držimo pesti, da bi nam uspelo.

  1. spominski pohod v počastitev padlih in umrlih vojakov ter konca 1. svetovne vojne na Soški fronti bo letos v soboto, 11. novembra, proslava pri Krnskem jezeru pa se bo začela ob 13. uri. Ob 18. uri bodo pri Domu pri Krnskih jezerih pripravili tradicionalni planinski večer.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC