Koncem tedna se je na povabilo puljskega župana Borisa Miletiča župan Občine Bovec Valter Mlekuž udeležil delovnega srečanja v Pulju, kjer sta župana zasnovala prve oblike sodelovanja obeh mest. 

Spomnimo, da je oba župana združila tragična smrtna nesreča mlade padalke iz Pulja ob bovškem letališču, katere življenjska pot se je veliko prezgodaj končala pri izvedbi skoka s padalom, ki pa se žal ni odprlo. Ob spominski slovesnosti, ki so jo pripravili na dan, ko bi Marina dopolnila 35 let, sta se župana Pulja in Bovca dogovorila za sodelovanje med obema mestoma, prvi korak pa je bil povabilo župana Pulja bovškemu županu k uradnemu obisku v Pulju.

Župan mestne občine Pulj Boris Miletić je župana Občine Bovec Valterja Mlekuža sprejel v Mestni palači in mu v tritisočletnem mestu zaželel toplo dobrodošlico. Predstavil mu je bogato zgodovino in kulturno dediščino Pulja. Poudaril je, da je to multikulturno mesto, dom številnih etničnih manjšin, med njimi tudi slovenske.

“Naše sodelovanje z Občino Bovec temelji na prijateljskih odnosih, ki jih želimo poglobiti z drugimi oblikami sodelovanja. Ena od teh oblik sodelovanja je izmenjava osnovnošolskih otrok. To je nova izkušnja, ki omogoča otrokom, da na zabaven oziroma drugačen način spoznavajo kulturo in posebnosti obeh mest, ob tem pa se sklepajo tudi nova prijateljstva, “je na srečanju med drugim dejal Boris Miletić.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž seveda to trditev še kako potrjuje, kar podkrepi s predstavitvijo Poletne šole v Bovcu, na kateri znanje drugih jezikov pridobivajo študenti Univerz iz številnih držav, ter OrkesterKampa, kjer mladi pridobivajo nova znanja na področju glasbe. Glede načrtovane izmenjave pa hkrati dodaja:

»Ob tem pa bodo izmenjave, za katere sva se dogovorila s kolegom Borisom, zagotovo veliko prispevale tudi k boljšemu zdravstvenemu stanju naših otrok, saj je naš načrt, da Bovec gosti puljske učence v zimskem času, Pulj pa bovške v poletnem, že v osnovi usmerjen tudi h klimatski terapiji in biodiverziteti. Sam sem z obiskom in pogovori zelo zadovoljen, saj sva se s kolegom Borisom bolj kot župana pogovarjala kot prijatelja, ki želita svojim otrokom samo najboljše. Zdaj bomo pripravili vse potrebno in se dogovorili z vodstvi šol v Bovcu in Pulju, da bomo prve izmenjave lahko izvedli v najkrajšem času.«je še dodal, da Občina Bovec tovrstna sodelovanja, ki omogočajo mladim priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj, vedno podpira. Že zdaj pa sta si oba župana enotna, da se bo to sodelovanje v prihodnosti razširilo tudi na nova področja.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: ARHIV OBČINE PULJ