Občina Bovec je izvedla še en nov odsek poti, ki zdaj zaokrožuje pot med Kalom Koritnico in Bovcem izven glavnih cest. Zagotovo bo najbolj priljubljena za kolesarje, seveda pa bo služila tudi sprehajalcem in ljubiteljem teka v naravnem okolju.

Z novim skoraj 500 metrskim lično urejenim odsekom poti v zavetju gozda se odpirajo nove možnosti in vse bolj približuje dosega končnega cilja, ureditve krožne kolesarske poti po Bovškem izven glavnih prometnic. Lansko leto je Občina Bovec uredila odsek pri Kršovcu in tako povezala Kršovec z Jablancami in naprej do Čezsoče, pot pa lahko nadaljujemo pod Polovnikom do Loga Čezsoškega in naprej po levem bregu Soče po gozdni vlaki, ki jo je Občina uredila  pred dvema letoma, vse do Trnovega Ob Soči oziroma Magozda in Drežnice. Letos je Občina Bovec za ureditev odseka pod Ravnim lazom namenila skoraj 15.000,00 evrov, z njim pa sklenila krožno kolesarsko pot izven glavnih prometnic.

Če torej gremo v obratni smeri, potem se kolesar zdaj iz Bovca zapelje ob letališču in po »Rogarjevi cesti« do čezsoškega mostu, takoj za njim zavije levo in se zapelje do Jablanc, nato do Kršovca, od tam slab kilometer resda še po glavni cesti do Kala-Koritnice, zopet skrene na stranpoti in nadaljuje mimo »Kukča«, do glavne ceste Bovec –Predel, ki jo samo prečka in po gozdu nadaljuje do Bovca, kar seveda omogoča novi odsek, katerega gradnjo zaključujejo prav v teh dneh. Tako je krožna kolesarska pot izven glavnih prometnic na nek način že sklenjena.

»Kolesarstvo je v velikem vzponu, prav tako pa se pri nas povečuje tudi cestni promet. Zato moramo poskrbeti, čeprav v tej ozki dolini ni vedno lahko, da kolesarjem omogočimo čim več stranskih poti. Sam se za to venomer zavzemam, v Občini Bovec pa se vsi zavedamo, da bo tudi to pomemben del naše turistične prihodnosti. Če bomo vsako leto naredili nekaj, bomo v nekaj letih zmagali. Ne nazadnje pa bo ta odsek bogat doprinos tudi k izvedbi letošnjega Bovec maratona, saj z novo traso maratonske proge ne bo več potrebna stalna zapora obeh glavnih cest. Tako bo volk sit in koza cela, če se nekoliko pošalim,« zadovoljno spremlja razvoj dogodkov na področju gradnje kolesarskih poti na Bovškem župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC