Na bovškem letališču so se v soboto spomnili v padalski nesreči preminule Marine, ki bi prav v soboto praznovala rojstni dan. Spominsko slovesnost so želeli izvesti v krogu družine in najožjih prijateljev, udeležila pa sta se jo tudi župan Občin Bovec in Pulja Valter Mlekuž in Boris Miletić.

Kot je povedal Marinin oče, je imela Marina dve družini: svojo biološko in padalsko. Obe je neskončno ljubila. Izrazil je vso svojo hvaležnost do župana Valterja Mlekuža in Občine Bovec za podporo in brezpogojno sodelovanje pri postavitvi majhnega spominskega obeležja na mestu, kjer se je Marinina življenjska pot veliko prezgodaj končala. Prijatelji so na to mesto prinašali sveče in jih postavili v obliki srca. Pod večer sta iz istega letala, ki je takrat popeljalo pod nebesni svod Marino in njene prijatelje, izskočili najprej Marinini prijateljici, ki sta se na dan nesreče v formaciji zadnji držali z Marino za roke. S padali sta se spuščali s prižganima dimnima baklama in pristali na mestu, kjer zdaj stoji spominsko obeležje. Izjemno ganljiv dogodek, za katerega bi si tako družina kot prijatelji želeli, da bi se razvil v tradicionalni memorial.

Ob družini, prijateljih in županih Bovca in Pulja sta bila na dogodku prisotna tudi bivši župan Pulja in bivši poslanec v hrvaškem Saboru. Žalostna nesreča pa je spodbudila tudi nova prijateljstva, in v duhu, kot bi si ga želela Marina: Live must go on – življenje mora teči dalje, sta se župana zelo hitro zbližala tudi v načrtovanju prihodnjega sodelovanja med Občinama. Tako župan Občine Bovec Valter Mlekuž kot župan Pulja Boris Miletić sta hitro našla skupni jezik in se dogovorila (da bi se le vsi politiki obnašali tako), da bo bovški župan Valter Mlekuž župana Pulja Borisa Miletića še ta mesec obiskal v Pulju.

Predvidoma naj bi se tam konkretneje pogovarjala o njuni prvi zamisli izmenjave otrok med Puljem in Bovcem.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: LJUBO HRAST