V sklopu Bovškega dneva je potekal tudi slovesni prevzem novega gasilskega vozila, ki se ponaša z izjemno in popolno opremo za reševanja, vključujoč tudi dvigalo za reševanje in gašenje na višinah ali reševanje ob prometnih nesrečah.

Bovški dan se je začel že v jutranjih urah, popoldne pa so na odru na bovškem trgu z zaključnim koncertom najprej nastopili udeleženci letošnjega OrkesterkamP-a. Osrednji dogodek je bil prevzem gasilskega vozila, ki so se ga med drugimi udeležili tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, poslanec v DZRS Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, poveljnik CZ za severnoprimorsko regijo mag. Samo Kosmač, član upravnega odbora GZS Miran Gregorič, član poveljstva GZS in poveljnik gasilcev severnoprimorske regije Stanko Močnik, predsednik GZ Bovec Boris Zorko, poveljnik GZ Bovec Miro Bozja, poveljnik OŠCZ občine Bovec Edi Melinc in častni poveljnik PGD Bovec Anton Bozja, predstavniki gasilskih zvez, predstavniki pobratenih in sosednjih gasilskih društev, predstavniki CZ in gasilskih društev iz Italije.

Po slovenski himni, ki jo je zapel Komorni zbor Iskra Bovec, je zbrane najprej pozdravil predsednik PGD Bovec Matjaž Černuta, ki je dogodek označil za izjemno pomemben trenutek:

»Nabava vozila z dvigalom, ki ga danes prevzemamo, je načrtovana že vsaj deset let. To vozilo je zadnji krik sodobne tehnike, z dvigalom, ki lahko dvigne v višino več kot 20 m tudi več kot tono težko breme, opremljeno  z najsodobnejšo opremo, za celostno opremljeno vozilo pa bo namenjenih več kot 420.000,00 evrov. Da je projekt uspel, so zaslužni številni člani PGD Bovec s poveljnikom Davorjem Gašperčičem na čelu, najbolj pa so mu pomagali Jernej Kravanja, Damijan Sovdat in Danijel Karba

Največji del sredstev 280.000,00€ je namenila Občine Bovec, zato je župan Občine Bovec Valter Mlekuž s toliko večjim ponosom nagovoril vse udeležence prevzema. Če iz njegovega govora povzamemo samo nekaj besed zahvale vsem reševalcem, pa so to zagotovo naslednje:

»Nikoli ne bom mogel z besedami povedati, kako zelo sem hvaležen vsem enotam reševanja za njihovo nesebično delo in kako zelo jih občudujem in spoštujem.«

CELOTEN NAGOVOR ŽUPANA VALTERJA MLEKUŽA

Za županom je na oder stopila ministrica za obrambo Andreja Katič in že v uvodnih besedah navdušila bovške gasilce z besedami, da prav oni pri opravljanju svojega dela vlagajo največ neke posebne energije, zagnanosti in čustvenosti. Ministrica je omenila številne naravne nesreče, ki so v preteklosti pestile Bovško, kot posebnost v slovenskem prostoru izpostavila posebno enoto Gamsi, ob čestitkah za nabavo novega vozila pa še dodala, da so vlogo PGD Bovec za delno povrnitev stroškov nabave obravnavali in ugotovili ustreznost kandidature ter zagotovila, da jim bodo v čim krajšem času sredstva tudi povrnili.

CELOTEN NAGOVOR MINISTRICE ANDREJE KATIČ

Po nagovoru ministrice so se najzaslužnejšim zahvalili s posebno zahvalo, za PGD Bovec pa so priložnostna darila predala prijateljska društva. Za posebno presenečenje je poskrbelo PGD Log pod Mangartom, saj so PGD Bovec simbolično predali 1000,00€ sredstev za opremo novega vozila. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je nato predal ključe poveljniku PGD Bovec Davorju Gašperčiču, ta jih je zaupal vozniku novega vozila Jerneju Kravanji. Vozilo je blagoslovil Bogdan Vidmar, duhovni pomočnik župnije Bovec, trak pa so prerezali ministrica za obrambo Andreja Katič, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, poveljnik GZ Bovec Miro Bozja in častni poveljnik PGD Bovec Anton Bozja.

Po prerezu je sledil krst s šampanjcem ter curkom vode iz najstarejše ročne gasilske črpalke, ki so jo za ta namen pripeljali kolegi iz prijateljskega gasilskega društva iz Čedada. Gasilci so nato razkazali opremljenost vozila, zatem pa je najprej na odru, nato pa še s spektaklom na placu dobro uro vse navduševala promenadna godba Kaposvar.

 

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC