V trdnjavi Kluže so odprli razstavo z naslovom Plinski napad 2017, avtorja Darka Lesjaka, ki na ogled postavlja cikel likovnih del na temo prve svetovne vojne.

V ospredje je postavljena simbolika prve svetovne vojne: uporaba strupenih plinov, razosebljanje človeka, ki je skrit za (plinsko) masko, frontne jarke, uničevanje narave in človeka ter velikanska vojaška grobišča. Razstavo so pripravili v sklopu obeležitve 100. obletnice bojev s soške fronte. Cikel del umetnika Darka Lesjaka na temo prve svetovne vojne dopolnjuje izbor fotografij iz prve svetovne vojne iz muzejske zbirke fotografij Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Na razstavi so ekspresivna Lesjakova dela z ogljem in pasteli na papirju, v tehniki, ki se je umetniku zdela še najbolj primerna za slikanje motivov »požgane zemlje«. Likovna dela so nastajala v tematskih serijah z naslovi: Plinski napad, Jarki, Goreči človek, »Inferno«. Uporaba strupenega plina je simbolni zaznamovala prvo svetovno vojno, zato je razstava poimenovana Plinski napad.

Ob odprtju razstave je udeležence odprtja razstave pozdravil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

»Naj tudi ta razstava pripomore k zavedanju, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti. Še posebej se moram ob tej priložnosti zahvaliti Društvu 1313, ki s svojo dejavnostjo in uprizoritvami ves čas ohranja spomin na takratne dogodke in na ta način ozavešča širšo javnost. Izredno sem vesel, da vas lahko danes pozdravim v tako velikem številu, verjamem pa, da bomo ob ogledu te razstave spoznali še veliko takega, kar nam doslej ni bilo poznanega, zato se zahvaljujem tudi avtorju Darku Lesjaku

Slavnostni govornik je bil dr. Vasja Klavora, za kulturni program pa so poskrbeli Buške čeče in učenci OŠ Bovec.

Razstava bo na ogled do 10. septembra.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC