Zadnji konec tedna zimske sezone na smučišču Kanin je bil pester in zanimiv kot nenazadnje celotna letošnja sezona. Predstavili so jo na novinarski konferenci v restavraciji Prestreljenik.

Snega je sicer še dovolj, in če bo v prihodnjem vikendu lepo vreme, morda še enkrat poženejo naprave. Uradni zaključek sezone pa je vendarle bil minuli konec tedna, ko so na še vedno izjemni podlagi naravnega snega smučali tudi novinarji, ki na Bovškem in na najvišjem visokogorskem smučišču v Sloveniji že od leta 1981 pripravljajo srečanja, poimenovana Kriterij zadnjega snega.

Ob zaključku sezone smo pripravili novinarsko konferenco, na kateri je vodstvo Sončnega Kanina predstavilo zimsko sezono in načrte za poletno sezono, pravšnja atrakcija pa je bila predstavitev Košarkarskega kampa v istem sklopu.

V imenu Občine Bovec je najprej vse pozdravil podžupan Občine Bovec Davor Gašperčič, ki je izrazil veselje, da so novinarji Kriterij zadnjega snega pripravljali in Bovško obiskovali tudi v letih, ko smučišče ni obratovalo. Poudaril je, da sta jim z županom Valterjem Mlekužem izjemno hvaležna, ter se veselil nadaljnjega sodelovanja.

»Nadvse moram pohvaliti vse delavce Sončnega Kanina, saj so dokazali, da so kos nalogi tudi v najbolj nemogočih snežnih razmerah, kakršnim smo bili priča v letošnji zimi. Še posebej pa me veseli, da so naš in njihov trud prepoznali tudi uporabniki smučišča in so med velikimi smučišči izbrali smučišče Sončni Kanin za drugo najboljše v Sloveniji,« je zaključil podžupan Davor Gašperčič.

Tudi v. d. direktorja Javnega zavoda Sončni Kanin Marjan Skornišek je izrazil ponos nad svojo ekipo:

»Ti ljudje so dokazali, da so vredni vsega zaupanja, da res obvladajo svoj posel. Ponosen sem tudi na to mlado vodstveno ekipo, saj gre njim zasluga, da smo sezono izpeljali na najboljši način. V letošnji ekipi je bilo nekaj nekdanjih delavcev, nekaj pa je bilo tudi novih. V tej zimski sezoni je v družbi Sončni Kanin delalo 50 zaposlenih, v prihodnji pa bomo verjetno potrebovali še kakšnega delavca več kot letos. Za poletno sezono ocenjujem, da bo ekipa štela okoli 36 ljudi. Tudi sam sem nadvse zadovoljen in ponosen na priznanje, ki so nam ga dodelili uporabniki smučišča, saj je to res velik dosežek. Pa nam res ni bilo lahko, saj smo zaradi pomanjkanja snega predvsem na italijanski strani tudi povezavo odprli komaj v polovici februarja. Kako pomembna je ta povezava za obe strani pa pove podatek, da se je z odprtjem povezave obisk skokovito povečal tako pri nas kot v Sella Neveji. V 144 obratovalnih dneh smo tako na slovenski strani prepeljali okrog 20.000 potnikov, prav toliko pa jih je na Kanin prišlo tudi z italijanske strani.«

Zdaj se bodo delavci nekoliko spočili od naporne zimske sezone in seveda izkoristili dopuste ter nadure, poletna sezona pa se bo začela že 1. junija. Krožnokabinska žičnica bo predvidoma vozila med konci tedna oziroma kadarkoli za najavljene večje skupine, julija in avgusta pa vsak dan. Pod Prestreljenikom bo že letos obiskovalce čakalo tudi nekaj novosti, saj bodo v poletnem času ob prevozih planincev na 2200 m ponudili tudi različne pohodniške in naravoslovno-učne poti, jadralno padalstvo, gorsko kolesarsko pot skozi Krnico, plezalno steno, via ferato, zipline in še kaj.

Ob tej priložnosti so novinarsko konferenco pripravili tudi organizatorji Košarkarskega kampa, ki ga zadnji teden v juniju pod strokovnim vodstvom Zmaga Sagadina in Primoža Brezca pripravljajo v Tolminu. Kako bo videti letošnji kamp so predstavili predsednik KK Tolmin Danijel Krivec, podpredsednik Boris Velikonja in legenda slovenske košarke Zmago Sagadin. Za predstavitev pa so poskrbeli tudi s košem, postavljenim na 2222m nadmorske višine, na katerega so lahko metali vsi obiskovalci kaninskega smučišča. Najboljšemu oziroma tistemu, ki je zadel največ košev, so za nagrado podarili novo košarkarsko žogo s podpisom Zmaga Sagadina. Prislužil si jo je novinar

. Od vseh, ki so metali na koš, pa so izžrebali še srečnega dobitnika celoletne vozovnice za Sončni Kanin.

Posebna atrakcija je bilo tudi letošnje »Svetovno prvenstvo v barelah na snegu«, kot so družabno igro metanja plastičnih ploščic na balinca poimenovali novinarji, saj se je to prvič zgodilo na snegu in na taki nadmorski višini.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC