V soboto je ob spomeniku padlim partizanom na planini Golobar potekala spominska slovesnost s sveto mašo ter položitvijo venca.Organizator pohoda in spominske slovesnosti na Golobarju je bila kot že mnoga leta Lovska družina Čezsoča.

Najprej so se žrtvam poklonili pri spomeniku pri Kalu-Koritnici, kjer je spregovoril Matija Mlekuž – Mrinkl, eden od še živečih pričevalcev tistega usodnega, groznega 26. aprila 1943, ko so ob ustanavljanju Gradnikove brigade na planini Golobar italijanski vojaki obkolili zbrane partizane in kjer jih je v navzkrižnem ognju padlo 43. Njihova trupla so na okruten način prenesli do vasi Kal-Koritnica, jih na kraju, kjer danes stoji spomenik, naložili na kamione in prepeljali do Bovca, kjer so jih na tukajšnjem pokopališču pokopali v skupni grobnici. Matija Mlekuž se je s presunljivim pripovedovanjem spomnil, kako so te grozne trenutke doživljali prebivalci Kala-Koritnice.

Lani je zaradi prevelike količine novozapadlega snega venec k spomeniku na Golobarju odnesla le manjša skupina predvsem bovških gorskih reševalcev, letos pa se je spominska slovesnost zopet lahko odvila tudi na Golobarju. Tam je ob letošnji spominski slovesnosti bovški župnik in dekan Vilijem Čušin za padle partizane daroval sveto mašo, slavnostni govornik pa je bil župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je še enkrat poudaril pomembnost ohranjanja spomina na vse padle in žrtve vojn, da bi nas prav ta spomin odvračal od konfliktov:

»Tu so veliko prezgodaj ugasnila življenja mladih partizanov, ki so se borili za mir in našo svobodo. Vsi pa vemo, na kakšen okruten način je padle partizane okupator zvlekel v dolino in kako boleče je bilo to za vse domoljube, za družine padlih in domačine. Danes živimo v svobodni Sloveniji, ti dogodki pa nam morajo biti v spomin in opomin, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo. Vsak dan se moramo zavedati, kako pomembna sta mir in svoboda in kako pomembno je ohranjati življenje v sožitju, v katerem danes živimo,« je med drugim dejal župan Valter Mlekuž, ob koncu nagovora pa je predlagal tudi minuto zbranosti za preminulega gorskega reševalca, policista in planinca Igorja Zlodeja, ki se je redno udeleževal spominskih slovesnosti na Golobarju.

Za kulturni program sta poskrbela pevski zbor Golobar in harmonikar

.

Zapisal: MILAN ŠTULC