V vasi Soča je v gostilni Andrejc našla svoje mesto priljubljena slovenska oddaja Golice TV Od vasi do vasi, ki je sinoči na omenjenem kanalu iz Soče potekala v živo. V oddaji je nastopil tudi bovški župan Valter Mlekuž.

Že v minulih dneh so snemalci v svoje objektive pridno lovili najlepše prizore v dolini Trenta in jih v oddaji v živo vtkali med pogovore z vsemi povabljenimi gosti. Da je do te oddaje v Soči sploh prišlo, gre zasluga Turističnemu društvu Soča-Lepena, ki je pred začetkom glavne turistične sezone Slovencem želela pobliže predstaviti nekatere svoje biserčke. V ta namen je za izvedbo ob lastnem vložku pridobila tudi nekaj entuziastov, ki so s takim ali drugačnim prispevkom z veseljem podprli zamisel.

V uvodu se je voditeljica tokratne oddaje Od vasi do vasi Ljubica Špurej Jazbinšek pogovarjala z Valentino Toporiš iz gostilne Andrejc, ki je predstavila njihovo kulinarično ponudbo oziroma domače dobrote, tipične za dolino Trenta, brez katerih pri njih pač ne gre.

V naslednjem pogovoru s Petrom Della Bianco so gledalci izvedeli več o kampu Korita, ker pa je Peter že dobro poznani domači kantavtor, je z lastno skladbo s hudomušnim besedilom v domačem narečju tudi na ta način popestril oddajo.  Marko Pretner je predstavil nekatere zanimivosti v Triglavskem narodnem parku, spregovoril o režimu znotraj parka, o turistični ponudbi in predvsem izjemni raznolikosti flore in favne, ki jo v naravnem okolju Soške poti lahko doživimo v celoti.

Od župana Občine Bovec Valterja Mlekuža je voditeljica želela izvedeti, na kaj je v svoji občini najbolj ponosen.

Odgovor je bil kratek, a je povedal vse:

»Najbolj sem ponosen na te ljudi, ki vztrajajo v teh naših krajih in s katerimi skupaj gradimo našo prihodnost.«

Mlekuž je poudaril tudi nujnost povezovanja in medsebojnega sodelovanja:

»Naj si bo župan še tako dober, brez dobre ekipe ne more udejanjiti svojih želja in realizirati svojih načrtov. Zato sem ponosen tudi na to, da imam ob sebi tako dobro ekipo. Ponosen sem, da nam je skupaj uspelo izpeljati projekt oživitve smučišča Kanin, saj to pomeni nova delovna mesta, s tem pa so mlade družine ostale na Bovškem. Ob tem pa ne zanemarjamo drugih projektov. Ko bomo prihodnje leto zgradili še čistilno napravo v Kalu-Koritnica, bo naša občina med prvimi slovenskimi občinami, če ne celo prva, ki bo imela vse krajevne skupnosti opremljene s čistilnimi napravami. V minulih dneh ste se tudi sami lahko prepričali, kako lepa je ta naša dolina. Storiti moramo vse, da jo ohranimo tako tudi za naslednje rodove. Turizem je tudi sicer naš glavni paradni konj, še posebej pa to velja za to dolino Trenta, zato moram tudi tu poudariti zahtevo, da ostane Vršič prevozen čez vse leto.«

Voditeljica je župana povprašala tudi po problematiki obstoja šole v Soči. Mlekuž je poudaril, da Občina Bovec veliko sredstev nameni zato, da podružnična šola v Soči še deluje, saj bi jo morali po veljavni sistematizaciji zaradi premajhnega števila učencev ukiniti:

»Samo otroški smeh zagotavlja prijetno domače okolje in samo v domačem okolju se ti malčki lahko počutijo ljubljene. Če iz vasi izgine otroški smeh, kmalu ugasnejo tudi vasi in zaselki. Občina Bovec ima ob podružnični šoli OŠ Bovec v Soči še podružnično šolo na Žagi, vendar je tam za zdaj dovolj učencev. Seveda se bomo za obstoj podružnice v Soči trudili še naprej, ne vem pa, kako dolgo bomo še zmogli sami zagotavljati proračunska sredstva. Zato moramo nujno poiskati neko skupno rešitev. Prepričan sem, da bi nam s skupnimi močmi vseh zainteresiranih uspelo. «

V nadaljevanju oddaje se je voditeljica Ljubica pogovarjala s predstavnico Turističnega društva Soča-Lepena Eriko Kavčič, ki je podrobneje predstavila turistično ponudbo v dolinah Soče in Lepene, o tradiciji izdelovanja lesenih izdelkov pa je spregovoril Jožko Mihelič. Ves čas so bili seveda pogovori podkrepljeni z video posnetki, ki so prikazovali tudi sirarstvo in rokodelstvo, ki zaznamuje to dolino. Predsednik KS Soča-Trenta Sergej Bolčina je med drugim pohvalil odlično sodelovanje krajevne skupnosti z Občino Bovec, na kratko pa je opisal tudi delovanje gasilskega oddelka Trenta, ki deluje kot dislocirana gasilska enota PGD Bovec.

Posebna atrakcija v oddaji je bil Ivan Jelinčič, ki je iz svojih več kot 100 let starih citer izvabil prijetne domače melodije. Seveda je predstavil tudi svoj kamp Jelinc in predvsem daleč naokoli poznano sirarstvo Jelinčič, nemalo pa je voditeljico presenetil z naštevanjem vseh drugih aktivnosti, s katerimi se ukvarja.

S tem pa se je oddaja prevesila v zaključni del, menda pa so zaključne besede voditeljice oddaje  Ljubice Špurej Jazbinšek o dolini povedale več, kot se z besedami sploh lahko pove:

»Hvala, ker ste bili z nami v tem čarobnem svetu narave, kjer se življenje preprosto ustavi.«

Za vesel konec in slovo iz trentarske doline je pod vodstvom zborovodje Zdravka Kravanje z živahno pesmijo poskrbel MoPZ Triglav Trenta.

PONOVITEV ODDAJE SI LAHKO NA GOLICA TV OGLEDATE V NEDELJO, 30. 4. 2017, OB 8.00.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC