Med vrtove gorskega cvetja nas je v avli Informacijskega središča TNP Trenta v uvodu povabila pozdravna pesem Encijan, ki jo je uglasbil cenjeni Danilo Durjava, zborovodja Moškega pevskega zbora Golobar.

Danilu Durjavi so se že v uvodu iskreno zahvalili, ker mnogokrat priskoči na pomoč trentarskim pevcem, pa naj si bo kot pevec ali zborovodja.

Izvrstno je večer povezovala Vida Kravanja, ki je na kratko predstavila delovanje MoPZ Triglav Trenta, in povedala, da zbor neprekinjeno deluje že od leta 1972, vendar segajo začetki učenega petja že v davno leto 1952, ko  je pod vodstvom domačina Venčka Vidiča  delovala manjša zasedba pevcev. To ni ostalo skrito  prof. Danetu Škerlu, ki je v treh desetletjih pevcem vcepil svojevrsten način izražanja, ki ga je moč  čutiti še danes. Zbor zadnjih 15 let vodi Zdravko Kravanja. Večina pevcev je bila že tolikokrat z nami, da jih ni treba posebej predstavljati. Tako kot vsak zbor oziroma pevska zasedba so še posebej ponosni na mlade. Martinu se je letos pridružil še Matic. Fanta zboru znižujeta povprečno starost, vendar samo po letih. Zagotovo pa pevci po duši ostajajo večno mladi.

Med prijetnim prepevanjem so bili člani zbora deležni tudi posebnih pohval oziroma priznanj, saj so prejeli tudi Gallusova  priznanj  Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Podelila jih je vodja OI JSKD Tolmin Silva Seljak, še pred tem pa je pozdravila njihovo odlično in vztrajno delo:

»Še preden pa se vam zahvalimo tudi z Gallusovimi priznanji, mi dovolite, da izkoristim priložnost in čestitam tudi vsem vam, Trentarjem, ki tako ali drugače soustvarjate ljubiteljsko kulturo. Sodelovanje in sooblikovanje gledališke predstave Zlatorog, s katero ste sooblikovali regijsko Linhartovo srečanje in navdušili strokovnega spremljevalca Marka Bratuša, je namreč za vse nas lep primer tega, kaj je tista prava vrednost ljubiteljske kulture. Je motor ustvarjalnega druženja, medgeneracijskega sodelovanja, je generator pozitivnih idej in družbeni kapital, ki povečuje kakovost življenja v celotni skupnosti. In lahko rečemo, da kultura tukaj v Trenti – živi. Za tako majhno skupnost je vaša dejavnost res lahko zgled! Po najboljših močeh se vsa leta trudite, da tako koncert ali predstavo pripravite kar se da najboljše. In to šteje! In danes je prazničen dan za vas, dragi pevci MoPZ Triglav Trenta! Iskrene čestitke ob 45-letnici delovanja, hvala za trud in požrtvovalnost, saj je za to, da zazveni lepa pesem, potrebnih veliko vaj in usklajevanja, še posebej v vašem primeru, ko skupina ni zelo številčna in deluje daleč od centrov. Prav je, da pevce za njihov trud nagradimo in se jim zahvalimo tudi s strokovnimi nagradami, to je z Gallusovimi priznanji, ki jih na Skladu podeljujemo za dolgoletno in uspešno delo na področju vokalne glasbe.«

Pri podelitvi Gallusovih priznanj ji je pomagala Klavdija Rot, predsednica Sveta OI JSKD Tolmin, podelili pa sta eno bronasto priznanje za najmanj petletno delovanje, eno srebrno priznanje za najmanj desetletno delo, tri zlata priznanja za najmanj petnajstletno sodelovanje in kar pet častnih Gallusovih priznanj za 30 letno delo v zboru.

Ob koncu koncerta je za visok jubilej vsem skupaj in vsakemu posebej čestital tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž ter se pevcem zahvalil za ves njihov trud in vztrajno delo.

Po koncertu so udeleženci v prijetnem druženju pokramljali o tem in onem in se okrepčali z domačimi dobrotami, ki jih je zanje pripravil MoPZ Triglav Trenta.

Že dan po tem je Trenta gostila tradicionalno prireditev Primorska poje.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC