Srečanje starosvetnih smučarjev, poimenovanim EMAVS, se je v organizaciji Smučarskega društva Kanin letos po dolgem času zopet odvilo na smučišči Kanin. Tokratna je bila že 22. izvedba.

Smučanje po starem je zelo priljubljeno tako v Sloveniji kot v nekaterih drugih sosednjih državah, starosvetni smučarji iz Bovca pa že vrsto let prijateljujejo predvsem s starosvetnimi smučarji iz Mürzzuschlaga z avstrijske štajerske. Skupaj z njimi je bilo na 22. EMAVS-u vseh starosvetnih smučarjev 70, spremljalo pa jih je še nekaj nad 20 navijačev.

V jutranjih urah so se zbrali pred Kulturnim domom Bovec, kjer so se nekoliko okrepčali, medtem je zadonela pesem Godbe na pihala Gorje pri Bledu, ki že vrsto let spremlja starosvetne smučarje, vsak je dobil tradicionalno startno številko v obliki pirha, nato je zaigral še trio Špica, nakar so sledili še pozdravi dobrodošlice. Prvo je v imenu glavnega pokrovitelja prireditve Občine Bovec vsem izrekel njen župan Valter Mlekuž:

»Danes sem še posebej vesel, saj sem vam pred dvema letoma na tem mestu obljubil, da se bomo s krožnokabinsko žičnico zopet popeljali pod Prestreljenik. In danes lahko z navdušenjem povem, da se bomo res zopet zapeljali tja, kjer se gore dotikajo neba. Na najvišje slovensko visokogorsko smučišče. Zelo smo ponosni, da smo naše smučišče ponovno oživeli. Ne bom vas utrujal s tem, kakšno odlično ekipo sem imel ob sebi, dasmo lahko presegli vse prepreke in težave, saj je danes dan veselja, ker smo lahko zopet skupaj. Z vami bom odšel tudi na smučišče pod Prestreljenik, ker želim skupaj z vami oživljati spomine na vaše zadnje srečanje pred štirimi leti in tkati nove zgodbe za prihodnost. Zahvaljujem se organizatorjem in jim čestitam, da že 22 let poskrbijo, da je na velikonočni ponedeljek v Bovcu in na kaninskem smučišču. Našo dolino imamo zelo radi in verjamem, da jo imate radi tudi vi,  kar dokazujete s tem, da se redno vračate k nam. Iskrena hvala, da ste prišli, želim vam veliko veselja in seveda že zdaj kličem k ponovnemu srečanju prihodnje leto.«

V.d. direktorja Sončnega Kanina Marijan Skornišek je bil v svojem pozdravu in dobrodošlici kratek, a zelo odločen:

»Zelo sem vesel, da se ta tradicija tukaj v Bovcu nadaljuje, hkrati pa obljubljam, da se bomo še vrsto let srečevali pri nas na kaninskem smučišču.«

S tem pa seveda napovedal, da bo imelo to srečanje tudi v prihodnje vso podporo Sončnega Kanina.

S svojo dobrodošlico in pozdravi je vse nagovoril tudi poslanec v DZ RS ter predsednik skupine za oživitev Kanina Danijel Krivec:

»Dobrodošli ponovno v sončnem Bovcu, kmalu pa boste videli, da je Sončni Kanin res prava pridobitev. Glede na to, da ima tudi smučišče Kanin častitljivo starost, je srečanje starosvetnih smučarjev na tem smučišču kot atrakcija res prava stvar. Vsa prejšnja leta, ko smo se srečevali na bovškem trgu pred hotelom Alp, ko sem bil skoraj 12 let z vami tudi kot župan, je bilo nepozabnih in verjamem, da bo tudi ponovno snidenje s Kaninom, po skoraj štirih letih res lepo doživetje. Hvala vam za tako veliko udeležbo in hvala organizatorjem za pripravo tako lepe prireditve. Trdno verjamem, da se bomo prihodnje leto srečali v še večjem številu in da bo Sončni Kanin kot blagovna znamka bolj prepoznaven tudi zaradi starosvetnih smučarjev in našega EMAVS-a, ki ga imamo vsi tako radi.«

Starosvetni smučarji so se nato peš podali skozi center Bovca do A postaje krožnokabinske žičnice in z njo pod Prestreljenik. Z odlično pripravljeno tekmo so poskrbeli za veliko lastnega veselja in zabave, nadvse pa so bili navdušeni tudi vsi gledalci in »navijači«, med njimi je bil ves čas tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki so glasno spodbujali čisto vse tekmovalce. Po slalomski tekmi so sledili še atraktivni skoki, na odlično pripravljeni skakalnici pa so bili tudi nekateri skoki vredni vsega občudovanja. Dodano vrednost je s svojimi hudomušnimi komentarji obema tekmama dodal glavni komentator Boris Zorko.

Za slastno pogostitev so letos poskrbeli v restavraciji Prestreljenik, med dobrotami pa seveda ni smela manjkati tradicionalna »frika s plento«. Tudi podelitev je glede na hudomušno vreme, kaninsko pogorje je namreč zajelo celo sneženje, potekalo v restavraciji Prestreljenik, vzdušje pa je bilo vseskozi na vrhuncu. Posebej za to priložnost izdelane medalje sta podeljevala župan Občine Bovec in predstavnica LTO Bovec Tatjana Wojčicki.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC