Ob A postaji krožnokabinske žičnice Kanin je danes ponovno zaživel tudi lokal, ki ga zdaj upravlja Sončni Kanin, okrepčevalnico pa so poimenovali KANINSKE LEGENDE.

Odlično urejen lokal nudi veliko topline in že ob odprtju je bilo jasno, da to toplino razširja tudi osebje. V zgodnjepopoldanskem času so se na platnu vrtele fotografije, ki so obiskovalce popeljale v davna sedemdeseta leta, ko je smučišče Kanin zaživelo, pa vse do izvedbe zadnjega projekta, lanskoletnega ponovnega odprtja smučišča in dosedanje zimske sezone. Ob zvokih domačih muzikantov je bilo tudi posedanje na novo urejeni terasi na popoldanskem soncu zelo prijetno. Pod večer so, po končanem delovnem dnevu, do okrepčevalnice prikorakali zaposleni v javnem zavodu Sončni Kanin, pričakal in pozdravil pa jih je župan Občine Bovec Valter Mlekuž. V svojem nagovoru ni mogel skriti veselja in hkrati ganjenosti, ki se ga, kot je dejal, poloti vedno, ko spregovori o zgodbi o kaninskem smučišču:

»Vedno se mi zarosijo oči, ko govorim o tej zgodbi, ker vsi vemo, kaj vse smo morali prestati in skozi koliko težav smo se morali prebiti za rešitev kaninskega smučišča. Danes pa smo zelo ponosni, da nam je uspelo to, v kar smo le redki zares verjeli. Zato sem vesel, da so danes tu Danijel Krivec, Davor Gašperčič, Miha Sotlar, Peter Poljanec in vsi tisti, ki smo začeli s tem projektom. V projekt smo zagrizli na začetku mojega mandata, danes pa sem ponosen, da smo lahko zmogli preseči vse ovire, posebno pa še na to, da smo zaupali upravljanje ravno Sončnemu Kaninu. Seveda na čelu z izrednim človekom, Marijanom Skorniškom. Očitki so padali tudi na izbiro zaposlenih, zato smo danes toliko bolj ponosni, da smo tem mladim fantom in dekletom dali priložnost. Izkoristili so jo in vsem dokazali, da so vrhunski delavci in obvladajo svoj posel. Danes zaokrožamo to zgodbo o uspehu še z odprtjem okrepčevalnice Kaninske legende, prepričani pa smo, da samo tako zaokrožena ponudbena celota vodi v celosten uspeh. Iskreno se vam zahvaljujem v svojem imenu in imenu ekipe, ki smo projekt sanacije žičniških naprav na smučišču Kanin pripeljali do konca. Res smo ponosni na vas in tudi odzivi od vsepovsod so izjemno pozitivni in pohvalni. Iskrene čestitke, zgodbo o uspehu pa bomo skupaj samo še nadgrajevali!«

Za kratek kulturni program je poskrbel kar žičničar Danilo Cuder, eden od legend kaninskega smučišča. Z lastno pesnitvijo je opisal žalostne trenutke za vse žičničarje, ko se je pred nekaj leti krožnokabinska žičnica zaustavila in je družba propadla, oni pa ostali na cesti, in veselje ob ponovni oživitvi smučišča. Svoje besede veselja je s prebiranjem Danilove najnovejše vesele pesnitve dodal še vodja smučišča Franci Hosner, sledila pa je županova zdravica, ki je seveda nazdravil z vsakim posebej.

Odličen golaž in slastne sladice so popeljale vse v prijeten klepet in ogled na kaninskem smučišču posnetega dokumentarnega filma Ratrakistov dnevnik. Nasmeh vodje restavracije Prestreljenik, mimogrede, tam so pripravili tudi vse dobrote, in okrepčevalnice Kaninske legende Martine Zalar pa pove več kot besede.

Ob tej priložnosti pa le ni odveč zapisati tudi, da je lastnik družba iz Kopra. Nakup je bil opravljen na javni dražbi v okviru stečajnega postopka nad družbo Kanin d.o.o., ki ga je vodil stečajni upravitelj Matija Vičar. Dražba je bila javna, kar pomeni, da se je lahko prijavil kot dražitelj vsak, ki je vplačal varščino. To je storila le omenjena družba iz Kopra in tudi že plačala kupnino. Sončnemu Kaninu je bil objekt zaupan v upravljanje.

 

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC