V društvu so za dan izvedbe izbrali prav praznik žena, članice pa so se sestale v dvorani Gasilskega doma Bovec. Društvo proti raku dojk Posočje se že od svoje ustanovitve bori proti bolezni, ki je v Posočju med ženskami še posebej prisotna.

Na občnem zboru so to dejstvo podkrepili s podatkom, ki za Goriško statistično regijo namreč kaže obolevnost 125,4 žensk na 100.000 žensk, na območju Upravne enote Tolmin pa jih je na vsakih 100.000 žensk za rakom dojke zbolelo kar 142. To pa je kar 29% nad slovenskim povprečjem. Prav to pa je bil tudi povod za ustanovitev Društva proti raku dojk Posočje konec leta 2014. Po prvih korakih z le nekaj članicami se je prav z njihovim delom tudi ta tabu zaprtosti vase, molčečnosti in zavijanja lastne bolezni v skrivnost prelomil, tako da se danes o tej pereči in skrb vzbujajoči tematiki govori javno. Danes šteje društvo že 400 članov iz celotnega Posočja, predseduje pa mu Dorica Batistuta, ki delo društva ocenjuje za uspešno, čeprav je pred njimi še veliko izzivov:

»Naše delo lahko razdelimo na tri osnovna poslanstva. Prvo je tisto najpomembnejše, zaradi katerega smo se sploh ustanovili in to je, da skrbimo za obolele in jim pomagamo z nasveti, v zadnjem času ob zdravljenju tudi finančno, ter jih seznanimo z vsemi možnostmi zdravljenja. Ta pomoč ni strokovno oz. zdravstveno delo, gre za pomoč bolnica bolnici, pomoč v obliki organizacije in nasvetov pri vsakdanjih strahovih in problemih, ki spremljajo bolezen. Drugo poslanstvo je ozaveščanje in spodbujanje k zdravemu načinu življenja in zgodnjemu odkrivanju raka. Pri odkrivanju raka dojk posebno pozornost namenjamo preventivi, saj je rezultat zdravljenja odvisen od stadija bolezni in je zato še kako pomembno, da bolezen odkrijemo v začetni fazi. V Posočju na tem področju še vedno nismo uspešni, saj rakave spremembe odkrivamo prepozno. Z različnimi predavanji in delavnicami ženske spodbujamo k samo pregledovanju in k rednim zdravniškim pregledom. Z odgovornim in zdravim načinom življenja želimo zmanjšati pojavnost raka dojke, ki ga statistično gledano prav z zdravim življenjskim slogom preprečimo v 60%.Naše tretje poslanstvo pa je trud, da bi spremenili obstoječo zdravstveno politiko ter s tem omogočili dostopnejše in pravočasne preglede, saj bomo le na ta način lahko uspešno pri zdravljenju. Društvo sodeluje z različnimi nevladnimi, političnimi in drugimi institucijami, s čimer skušamo vplivati na zdravstveno politiko in za bolnike doseči sodobno in dostopno diagnostiko ter zdravljenje. Oddaljenost od zdravstvenih centrov in posledično možnosti različnih pregledov je tudi eden od razlogov za pozno odkrivanje raka dojk in večjo umrljivost zaradi te bolezni v Posočju,« je med drugim dejala predsednica društva Dorica Batistuta.

V letu 2016 so uspešno izvedli številne aktivnosti, posebej pa velja poudariti odmevnejšo prireditev Miganje za zdrave dojke, ki ga je društvo lani organiziralo že drugič. Na prireditvi je v sodelovanju s ponudniki rekreativnih storitev iz celotnega Posočja promoviralo zdrav življenjski slog, ki lahko za kar 20% zniža možnost za obolevnost z rakom dojke.

Njihovo delo je nadvse pohvalil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž in poudaril, da se tudi sam zaveda, kako skrb vzbujajoči so podatki o obolevnosti za rakom dojk v Posočju.

»Prav zato je vaše delo neprecenljivo in nepogrešljivo. Prav je, da ste vedno bolj glasne, prav je, da si delite vaše izkušnje in težave, prav pa je tudi, ali pa predvsem, da zgodbe o uspešnem zdravljenju in normalnem nadaljevanju življenja po preboleli bolezni razširjate po celotnem Posočju. Sam lahko samo pohvalim vaše delo in vam obljubljam, da vam bom kot župan vedno stal ob strani in vašemu društvu po svojih močeh nudil vso podporo,« je med drugim povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

V Društvu proti raku dojk Posočje tudi v letu 2017 načrtujejo številne aktivnosti, z eno samo veliko željo, da bi bili uspešni predvsem na področju zmanjšanja obolevnosti. V ta namen načrtujejo tudi zagotovitev prenosnega mamografa za Posočje, kar bi seveda bistveno pripomoglo k zgodnjemu odkrivanju raka na dojkah.

Po uradnem delu so udeleženci uživali v programu, ki so ga pripravili otroci s Tino Žagar, skeču, ki sta ga uprizorila David Štulc Zornik in Meri Celec in se zavrteli ob glasbi skupine Tretja izmena.

Več o društvu najdete TUKAJ.

Zapisal: MILAN ŠTULC