V prostorih Ministrstva za obrambo RS so odprli razstavo fotografij in haikujev na temo 1. svetovne vojne, nastalih na natečajih Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Odprtja razstave so se med drugimi udeležili tudi vsi trije župani Občin Bovec, Kobarid in Tolmin Valter Mlekuž, Robert Kavčič in Uroš Brežan ter severnoprimorski poslanec v DZ RS Danijel Krivec. JSKD OI Tolmin je namreč ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne razpisala dva natečaja, in sicer fotografskega in literarnega za haiku poezijo.

»Ob nizu dogodkov, ki se vrstijo v spomin na te strašne čase, smo želeli literarnim in likovnim ustvarjalcem ponuditi možnost, da skozi verz in objektiv izrazijo svoj odnos do vojne, do preteklosti, katere ostanki nas še vedno opominjajo na grozodejstva,« je ob tej priložnosti povedala vodja JSKD OI Tolmin Silva Seljak.

Na literarni natečaj je prispelo  270 haikujev, prispevalo jih je 65 avtorjev, strokovni spremljevalec Jože Štucin pa je za zbirko izbral dela 58-ih avtorjev. Na fotografski natečaj je prispelo točno 100 fotografij 32-ih avtorjev, komisija v sestavi Rafael Podobnik, Mirko Kavčič in Jože Štucin, pod vodstvom Rafaela Podobnika pa je izbrala 19 fotografij 13-ih avtorjev.

Slavnostna govornica na odprtju je bila ministrica za obrambo Andreja Katič. V svojem govoru je dejala, da sporočila, ujeta v pesniško obliko haikujev, na zelo kratek in  jedrnat način izražajo veliko trpljenje, žalost, gorje, smrt.

»V ozadju velikih bitk so velika trpljenja posameznikov – borcev in njihovih ožjih družinskih članov, ki so zaman čakali na ljubljeno osebo, da se vrne domov,« je poudarila ministrica.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik. Slovesnost je povezovala Cvetka Šeško. V kulturnem programu so nastopili flavtistka Nika Hribar in kitarist Sebastjan Grego ter Špela Mrak in, ki sta prebirali poezijo.

Po odprtju in ogledu razstave je župan Občine Bovec Valter Mlekuž izrazil veselje, da je ta tematika prav ob 100. obletnici našla svoje mesto v prestolnici:

» Naši kraji na vsakem koraku spominjajo na tiste krute čase, kar je izvrstno zajeto tudi v razstavi in v poeziji. Žal se moramo tudi 100 let potem, čeprav vedno poudarjamo, da spomin ohranjamo prav zato, da se take grozote nikoli več ne bi ponovile, soočati s številnimi globalnimi grožnjami po novih vojnah in se dnevno srečevati z dejstvom, da se morda iz vsega skupaj nismo nič naučili. Prav zato moramo izkoristiti vsako priložnost, ki se nam ponuja, da po svojih močeh sami krepimo zavest prijateljstva med nami, med sosedi, med narodi. Ob tej priložnosti iskreno čestitam izpostavi JSKD za uspešno izvedena natečaja, ministrici Andreji Katič pa za njene globoke misli ob odprtju razstave. Zgodovinski spomin na 1. svetovno vojno je danes na našem območju tudi priložnost. Zgodovinski turizem je v močnem porastu. Naše območje se bohoti z edinstvenim naravnim okoljem, ki po drugi strani v sebi skriva tihe pričevalce nekega obdobja, ki ga v opomin res ne smemo nikoli pozabiti. Zato je prav, da poskrbimo, in to tudi vzorno počnemo, da te tihe pričevalce predstavimo čim širši javnosti.«

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: MILJKO LESJAK