Kulturni praznik, s katerim se spominjamo našega velikega pesnika Franceta Prešerna, sta na bovškem zaznamovali dve prireditvi.

Naprej je  v organizaciji Društva ARS Bovec v Stergulčevi hiši zasijala razstava Urške Heller, z naslovom Prešeren.

Na začetku je pozdravil predsednik Društva ARS in bovški župnik in dekan Viljem Čušin, program je povezovala in deklamirala Prešernovo poezijo Povodni mož Erna Wojčicki Germovšek, na harmoniko pa je zaigral Jan Bizjak.

V predstavitvi razstave so med drugim poudarili, da je razstava »Prešeren« Urškin najnovejši projekt.

»Življenje in delo največjega slovenskega pesnika je neizčrpen vir navdiha za umetnike najrazličnejših žanrov. Prešernova dela količinsko res niso velika, v malo večji knjigi bi lahko zajeli vse njegove pesnitve, spise in pisma. Vendar je v majhnem zajeto vse trpljenje, veselje, sreča, bivanjska vprašanja in stiske slovenskega človeka. Tako kot pred stopetdesetimi leti, tako tudi zdaj. Saj so že stari Latinci rekli: Nič novega pod soncem,« je bilo slišati ob odprtju.

Na razstavi je postavljenih nad 60 skulptur, ki predstavljajo osebe in zgodbe iz Prešernovih pesmi tako kot jih vidi Urška Heller.

Razstavo je odprl župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki se je zahvalil tako članom Društva ARS kot tudi umetnici:

»Hvala kiparki, ki je s svojimi deli obogatila te prostore, in hvala vsem vam, ki se trudite, da je kultura na Bovškem na tako visoki ravni. Vsem skupaj pa iskrene čestitke ob slovenskem kulturnem prazniku,« so besede, s katerimi je Mlekuž tudi uradno odprl razstavo.

Ob dvajsetih pa se je v veliki dvorani Ite Rine v Kulturnem domu Bovec odvijala proslava, katero vsako leto pripravi Kulturno društvo Golobar v sodelovanju z Občino Bovec. Z recitali in pesmijo so občinstvo popeljali skozi ljubezensko življenje pesnika Simona Gregorčiča. Proslavo so sooblikovali člani gledališke in literarne sekcije Kulturnega društva Golobar, MPZ Golobar in učenci Osnovne šole Bovec. Za glasbeno spremljavo sta poskrbela Tina Gašperčič in Peter Della Bianca.

Prireditve sta se udeležila tudi podžupan Davor Gašperčič  in župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: ZORAN KAŠCA, IRIS STRES