Oddaja o slovenskih narečjih, med njimi tudi o našem bovškem, bo na sporedu v soboto, 28. januarja, ob 17.20, na TV Slovenija, v njej pa bodo nastopili tudi domačini z Bovškega.

V prvi oddaji voditeljica in scenaristka Neva Novljan z ekipo odkriva posebnosti, melodičnost in bogastvo govorov primorske narečne skupine, v katero uvrščamo kar devet narečij: rezijansko, obsoško, tersko, nadiško, briško, kraško, istrsko, čiško in notranjsko.

»V oddaji izpostavljeno kraško, obsoško in istrsko so mi pomagali odkrivati priznani slovenski dialektologi in številni domačini, ki v svojem narečju pišejo poezijo, prozo, pojejo, pripravljajo gledališke igre, obujajo stare običaje, otroci iz vrtcev in osnovnih šol. Torej številni domačini, ki so vse bolj ponosni na svoje narečje in so veseli, da se odnos do narečij v zadnjih letih spreminja na bolje,« je povedala scenaristka, voditeljica in urednica serije Neva Novljan.

Z Bovškega so pri pripravi oddaje sodelovali Ruža Srdoč, Ana Mlekuž in Buške čeče, Domen Černuta, Nataša Bartol in otroci iz turističnega podmladka ter drugi.

»V oddaji sodelujejo tudi številni ustvarjalci, ki jim je narečna beseda blizu in na nek način sveta: novogoriški kantavtor in gledališki igralec Iztok Mlakar, kantavtor in  poustvarjalec istrske glasbene kulturne dediščine Rudi Bučar, pesnica in pisateljica Nelda Štok Vojska, pesnica Alferija Bržan, pevke Buške čeče in številni drugi. Kajti, kot pravi Iztok Mlakar, so se narečne besede stoletja kot kamen v vodi brusile in oblikovale…zato bi jih bilo škoda izgubiti,« še poudarja Neva Novljan.

Scenaristka, voditeljica in urednica serije: NEVA NOVLJAN

Režiserka: SIENA KRUŠIČ

Snemalec: BORIS POROPAT

VABLJENI K OGLEDU!